Sabtu, 3 Jun 2017

Profesional dan research

Batuk Absyar berbeza daripada biasa. Bunyi dia keras dan dalam macam tolakan angin dari dalam perut. Bila batuk selera dia kurang. Seterusnya perut akan kembung dan dia akan terus batuk. Sebab tu bila batuk dia susah nak baik, berbanding yang lain.

Bila keadaan macam tu, aku buat research mengapa dan penyelesaiannya memang susah sebab ada banyak faktor.

Semalam dia batuk lagi dan aku bawa pergi klinik jumpa doktor. Klinik Idzham Damansara Damai. Sebelum dia jumpa doktor aku jumpa misi gelak-gelak ala kadar. So mood aku jadi baik bila masuk ke bilik doktor. Aku mula bersembang aku secara friendly tanya-tanya isu yang berkaitan batuk-batuk ni. Research yang aku buat pun dah lama jadi nak pergi details agak berkarat sikit.

"Tonsil," aku kata, "semalam dan ke klinik ambil ubat demam dan ubat batuk, tapi doktor tak bagi antibiotik so hari ni saya rasa better start antibiotik."

Doktor suluh tekak Absyar. "Dah merah sangat ni kena ambil antibiotik." Cek suhu di dahi. "Hmm... demam lagi."

"Semalam pun dia ada muntah keluar lendir."

"Hmm... dia telan liur la tu... biasa."

Aku risau dia batuk sebab gastrik demi mencubai puasa, lalu aku try tanya doktor. "Ada kemungkinan berlaku reflux ke doktor?"

Doktor sekitar 40-an tu jeling aku. "Muntah?"

"Tak reflux."

"Hmp, reflux ni... Dia kalau nak confirm kena test pakar, sebab dia sejenis penyakit. Cuba sebut perkataan yang senang-senang je macam muntah ke, kembung ke, demam ke, tak perlu nak sebut benda-benda complicated ni. Tak perlu nak tunjuk-tunjuk," jeling aku, "nak tunjuk-tunjuk pandai tak perlu..."

Aku senyum je walaupun terasa dah kena sound. Rasa macam bodoh pun ada senyum lagu tu. Tapi takpa lah. Aku nak cerita aku risau anak aku ni batuk sebab cuba puasa, lalu batuk dia disebabkan gas gastrik yang reverse flow pergi ke esofagus, otot esofagus itu pula lemah menyebabkan gas berasid itu passing dan menyebabkan gatal-gatal di kotak suara dan infected. Aku cakap ooo macam tu hmm...

Aku tak argue dah, aku back off macam tu je. Kebelakangan ni memang aku banyak back off dari argument. Entahlah, kadang-kadang rasa menyesal juga tak cuba heat up the debate. Mana la tahu kan doktor tu boleh bagi cadangan kalau aku discuss lebih details. Tapi bini dalam kereta dah tunggu lama, waktu pun dah sebelas malam, aku surender sajalah. Semenjak aku kawin sepuluh tahun lepas, aku jadi ketagih untuk give up debate. Aku rasa salah bini aku. Orang pompuan ni kalau argue lebih-lebih emo, mula buat muka dan lancarkan emotional threat. Lama-lama, aku nak argue pun malas. Aku biar je dia menang. Last-last terbawak-bawak jadi tebiat.

Aku terima kasih je kat doktor tu dan balik.

Masing-masing profesional. Aku nak cakap kat doktor tu zaman sekarang zaman open book. Anybody can learn anything. Kita kena cooperate dan synergize. Doktor nak beroperasi macam mana kalau tak ada orang buat bangunan hospital, buat instrumen yang tepat untuk sukatan ubat? We are both profesional. Dia doktor, aku engineer, dua-dua mampu buat research dalam bidang takde kaitan dengan karier. For sure ada doktor yang terer fasal kereta, atau fasal mekanisme jam mekanikal. So dia tak boleh undermine civillian dengan ayat macam tu. Walaupun rasa annoying, dia kena profesionally explain apa itu reflux, betulkan research internet aku. Sekali google je semua orang boleh baca apa itu gastrik dan reflux.

Ayat-ayat ni duk berputar dalam kepala aku masa memandu pulang. Sia-sia je. You have one shot to debate and you missed it... so let it go.

Google is powerful. Aku pernah tingkah cakap kawan aku fasal ustaz google. Dia kata ramai sekarang ustaz google, google-google je dah pandai nak lawan ustaz. Aku cakap aku tak setuju dia salahkan google. Googe ni enjin carian, kau search dia akan sampaikan kau ke website berkaitan. Based on kau punya knowledge, kau boleh analisis website itu berkredibiliti atau tidak. Kalau search reflux, dia akan sampai ke forum doktor, medical at least wikipedia. Substance website ni bukan calang-calang, dan kuasa internet ni kuasa volume. Sekali search tengok berapa page yang keluar. So kita boleh buat deductive method, remove mana yang minoriti, select common explanation from various experts from all over the world. Ini bukan benda main-main.

Oklah, game Real Madrid dan Juventus dah nak start. Salam.
*update, real menang 4 - 1, ronaldo confirm balon d'or.


2 ulasan:

  1. So Absyar macam mana? Dah ok ke belum? Kesian dia.

    BalasPadam
    Balasan
    1. ok dah cuma dia "pass" ke adik2 dia pulak aduii...

      Padam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...