Ahad, 25 November 2012

Apabila disebut ilmu agama, terbayanglah kitab Feqah, Tauhid, Hadis... kenapa tidak Geografi atau Antropologi?

Apabila dalam Quran menyebut orang berilmu, laju saja penterjemah meletakkan ilmu (agama) dalam braket. Diangkat darjat orang berilmu beberapa darjat, terus letak dalam braket ilmu (agama). Semua orang faham ilmu agama itu adalah tafsir, hadith, feqah, tauhid.

Betul ilmu fardu ain dan fardu kifayah di bidang ini perlu, tetapi mundurnya kita apabila tidak meletakkan ilmu sains ke dalam fail "ILMU AGAMA"

Ilmu logik atau disebut SCIENCE, sebenarnya kepala ILMU AGAMA! Ilmu lain adalah susulan.



Lihat cantik susunan turunnya Quran.

Ayat Makkiah, ayat awalan, banyak menyebut tentang sains alam seperti bintang, edaran matahari, malam siang, kejadian unta, kejadian kiamat dan sebagainya. Semua ini disebut agar Quraisy jahiliyyah yang taksub dengan agama nenek moyang yang tahyul supaya kembali duduk dan fikir biar logik. Fikir ikut formula alam. Iaitu benda-benda yang semudah Matematik dan Kimia. Tengok cara duduk unta itu. Tengok langit mana tongkatnya? Tengok awan. Tengok matahari. Tengok fisiologi korang sendiri! Ini asas untuk kita berfikir lurus mengikut acuan sunnah Allah - hukum alamiah - so that kita jadi manusia yang logik, sharp dan rasional. Dalam konsep 'The 7 habits of effective people' hal ini dipanggil THE PRIVATE VICTORY.

Ayat Madaniah pula lebih kepada syariah, politik, muamalah dsb, iaitu lebih kepada sistem sosial manusia sesama manusia. Manusia yang sharp tadi perlu diurus, nurture dan grow in a group using a system supaya mereka bertamadun. Dalam konsep 'The 7 habits of effective people' hal ini dipanggil THE PUBLIC VICTORY.

Ayat Madaniah adalah ayat selepas Hijrah didahului oleh Makkiyah. Reason being, hasilkan bata yang kuat dahulu sebelum susun bata-bata itu ke dalam satu struktur bangunan.

Jadi, selepas habis muqaddam, jgn terus taksub dengan surah madaniyyah. Keluar dulu ke serambi rumah tengok pokok buluh, tengok ayam, tengok muka ayam, tengok muka korang sendiri dalam cermin. Dan tanya kenapa. Kenapa Allah buat macam tu macam ni. Kira, analyze dan belajar.

Ok.

Sebagai manusia, Allah memberi kita alatan, tools, supaya kita berupaya menjadi khalifah di bumi. Peralatan itu adalah otak, hati, dan jasad. Sebelum kita menganalisa teks, eksperimen, idea dan kertas kerja, sistem asas otak, hati dan jasad kita mesti dalam keadaan terbaik. Salah pembaris, punah habis semua ukuran bangunan dan KLCC takkan jadi.

Ayat2 makkiah turun di awal penyebaran Islam untuk membina satu logik dalam kepala manusia. Membina mantik mudah untuk petik otak manusia supaya berfikir akan kejadian alam. Dan di zaman Rasulullah, ilmu falaq banyak menjadi perselisihan saintis lalu menjadi topik terbaik untuk difikirkan. Tengok saja surah Naba.

"Tentang apakah yang mereka duk tanya-tanya itu?"

"Oh, tentang satu berita yang amat besar, penting, kritikal"

"Yang mana mereka berselisih pendapat tentang berita besar itu"

KALLA! "Tak payah la kecoh sangat, nanti korang akan tahu!"

Sekali lagi KALLA! "Jangan begitu, nanti-nanti korang akan tahu juga."

"Tidak cukup bagus kah AKU jadikan bumi ini untuk tempat korang?"

"Dan gunung-ganang itu jadi pasak?"

"Dan kami jadikan korang couples"

Kemudian Allah sebut 7 langit, matahari etc...

Manusia di dunia semenjak dulu berselisih akan benda selepas mati - God, angels, dunia akhirat - benda-benda besar yang pada fikiran kita terlalu penting. Kita lalu berperang atas nama agama. Berkonflik atas nama agama. Kita dipisah-pisah sebab alam ghaib kita percaya lain, depa lain. Akhirat itu ada dan penting, tapi apakah ia terlalu penting melebihi nyawa ribuan manusia? Apa perlu kita mempertahankan kepercayaan ini walaupun terpaksa membunuh? Perlu ke nak kecoh-kecoh benda yang tiada bukti empirikal? Apakah patut perselisihan akan perkara ghaib buat hubungan sesama manusia jadi busuk?


Allah beritahu kat atas... Kalla! Jangan! Summa kalla... janganlah. Tak perlulah kecoh-kecoh. Lepas korang mati nanti korang tahu la macam mana, kan? Mengapa nak kecoh? In fact. Sorang manusia pun tak tahu akhirat tu lagu mana, syurga tu lagu mana, rupa Tuhan tu lagu mana. Jadi, mengapa nak terlebih-lebih kecoh dengan korang punya mazhab, imam dan kitab kuning? Tak nampak ke langit tu tinggi? Tak nak fikir ke bumi sebegini kukuh? Tak nampakkah sistem-sistem dunia yang perlu kamu kaji agar kamu lebih harmoni? Untuk apa Aku berikan dunia sebegini canggih dan otak kamu sebegitu hebat kalau kau orang perlu berkecoh-kecoh akan benda yang kamu tak nampak???

Alam ghaib itu urusan Allah, yang kamu nampak kat depan itu urusan kamu wahai manusia. Prioriti kena betul!

Ummat Islam perlukan satu struktur mantik dan logik yang kukuh dalam kepala sebelum membuka kitab-kitab berbentuk falsafah supaya dengan daya fikir yang syumul baru kita akan nampak dengan ikhlas dan jujur di mana silap imam Syafie, bahagian mana Imam Hanbali tersalah tafsir, hadith mana yang tak boleh diterima tafsirnya, dan tafsir ayat mana yang silap dan perlu diperbaiki dengan konteks yang lebih tepat di bawah mikroskop elektron. Tajdid perlukan ini semua.

Semenjak dahulu, kepada adik-adik aku sendiri, adik-adik2 di Facebook, kalau betul mereka mahu mengenali Allah, aku sarankan mereka tengok TV. Tonton National Geografi, tengok Discovery Channel, baca buku Profesor Stephen Hawking tentang masa dan cahaya, telusi teori gravity oleh seorang saintis Israel Sir Isaac Newton, begitu juga Harun Yahya dan sekutunya Darwin.

Teks hadith, Quran, tafsir, kitab amalan, adalah sumber yang dipenuhi idea-idea para manusiawi. Apabila korang mengaji hadith, korang mengaji idea-idea manusia terhadap kata-kata Rasulullah yang merupakan seorang manusia juga. Kita tak nafikan kata2 Rasul dan Quran itu guided text, wahyu yang disampaikan dari langit direct ke dalam vision dan hati Rasulullah dan dua sumber ini amat penting untuk dikaji. Cuma ada perkara lebih penting daripada dua ini. Iaitu wajah Allah.

"Ke mana pun kamu palingkan pandangan kamu, kamu akan nampak wajah Allah..."

Wajah Allah atau Sunnah Allah adalah hukum-hukum, struktur, dan formula yang membentuk dunia kita hari ini iaitu daily fizik, sains, biologi, chemistry, fisiologi, arkeologi termasuk sains haiwan. Ini semua bukan teks, tapi direct knowledge transferred in form of REALITY!

Contoh apabila kita mengkaji sistem memproses kanji oleh daun. Fotosintesis. Bermula dari bekalan air dan garam galian dari akar, kemudian sampai ke liang daun berklorofil, sel hijau ini akan menyerap tenaga matahari, dan karbon dioksida untuk menukarkan galian tadi menjadi kanji dan disimpan dalam sel-sel chloroplast. By product pula oksigen - kita punya tangki nyawa! Proses fotosintesis ini melibatkan formula, tindak balas kimia, parameter-parameter tetap, dan fizik. Saintis mana yang cipta fotosintesis? Saintis mana yang tetapkan diameter kapilari batang mesti kurang dari 0.01mm supaya air boleh diserap naik setinggi 5 meter (pucuk pokok)? Saintis mana yang tetapkan surface tension air? Saintis mana yang tetapkan bahawa batang tebu mesti mempunyai 1238 serat kapilari agar air bergaram galian boleh meresap naik sampai ke daun?

Saintis mana?

Apabila korang bedah siasat sehelai daun dan kaji sistem di atas, korang memang akan merujuk buku Biologi KBSM keluaran Pelangi tulisan Nalini T.Balachandran. Akan tetapi hukum-hukum dalam buku itu bukan dicipta atau dipandai-pandaikan Nalini. Ia dijumpai Nalini, dijumpai Fleming, dijumpai Prof Madya Yusop dan disepakati (muttafaqun alaih) otak-otak manusia seluruh dunia. Ia satu formula asas dari Luh Mahfuz yang difahami manusia, formula fotosintesis. Ia dijumpai manusia, bukan hak manusia. Pemilik mutlak formula ini adalah Allah, The Architect. Justeru, apabila korang menkaji sehelai daun korang sebenarnya sedang berbicara secara langsung dengan Allah.

"Fototropisme adalah pergerakan pucuk tumbuhan ke arah cahaya." - ayat dalam buku teks Biologi.

Ini ayat penulis ke ayat Allah?

"When you compress the air inside a chamber, then you introduce fuel, then you create a spark, a fire will be created."

Ini adalah wahyu daripada Allah untuk kita semua, untuk kita fikir. Bukan ilmu barat, bukan semata-mata retorik, ia direct daripada Pencipta. Sesiapa yang menguasai ilmu-ilmu ini, mereka akan berjaya di dunia. Dan sepatutnya ilmu-ilmu ini menguatkan iman kepada Pencipta dan memberi kejayaan di akhirat juga.

Allah yang menjalankan bintang. Allah yang menjalankan matahari. Allah tahu seluruh urusan meski sebesar-besar sistem stellar, atau sekecil-kecil atom hidrogen. Allah yang mencipta formula Internal Combustion Engine di atas, Allah juga yang menetapkan parameter-parameter penting pada sebatang pokok untuk menghasilkan kanji, bunga, madu dan buah. Apabila hukum-hukum ini disebut dalam bentuk ayat, ia adalah sebutan-sebutan langsung dari Luh Mahfuz. Ia ilmu Allah dihujung jarum itu. Ia adalah ilmu agama paling tinggi. Ia bukan berbentuk teks, tetapi imej - Wajah Allah - sensory, sesuatu yang kita boleh rasa, feel.

Ini adalah ilmu agama paling utama!

Berdasarkan ilmu ini, bagaimana sebenarnya Palestine boleh keluar dari cengkaman Israel? - Allah takkan merubah nasib sesuatu kaum, kecuali mereka mengubah diri mereka sendiri. Masalah di tebing Gaza bukan Israel, tetapi saudara kita sendiri - Palestin. Dan semua negara Arab, individu muslim yang lemah dan retorik. Israel adalah bangsa terbaik, smart ass. Sejarah dan sebutan dalam Quran sendiri membuktikan hal itu. Dalam kaum Israel ada manusia paling baik, dalam dalam bangsa itu juga ada manusia paling jahat. Nabi ramai dari kaum Israel, pembunuh Nabi juga si Israel. Otak mereka berjalan, menyusun, berusaha dan kejayaan mereka dikecapi dengan formula yang betul. Great pain will create great people.  Palestin akan sengsara, tetapi ini semua formula untuk mereka bangkit menentang Israel kelak.

Okey... kesimpulannya...

Membina satu struktur kefahaman yang berasaskan logik dan rasional di dalam akal dan nurani orang Islam adalah satu mata pelajaran WAJIB dan Fardu Ain ke atas semua orang Islam.

Ilmu sebegini sedang aku terapkan dalam kepala Absyar. Keep asking question based on logic. Terapkan polar pemikiran logik dan reasoning. Why. Pernah semasa aku di tahiyat akhir dia follow dan jungkitkan telunjuk kanan dia. Namun dia tak baca tahiyyat, tapi dia tanya, kat sebelah, "abah, kenapa jari macam tu?" Aku tahu cabaran di masa depan akan jadi agak sukar nanti.

Ilmu penguasaan keupayaan otak dan hati ini membolehkan manusia berpijak pada bumi nyata, clear akan prioriti, bebas dari api emosi, dan dapat menimbang tara idea-idea, tafsir-tafsir, hujah-hujah dengan satu awareness tahap terbaik. Objektif hidup juga jelas.

Formula membentuk pattern, pattern menjadi benchmark dan analisis terhadap pattern memberi kita idea untuk guide semua tindakan kita ke arah hasil terbaik. Agama diwahyukan kepada Nabi sebagai 'the guide of your soul', satu kepercayaan. Namun gerak kerja, tindakan praktikal mesti berteraskan logik, ilmu Allah, pattern dan analisis.


Khamis, 22 November 2012

Kebebasan orang Melayu dalam beragama - dari kaca mata aku

Yang ramai beragama Islam adalah IC orang Melayu, bukan hati mereka. 1,000,000 tweets kata MJ masuk Islam takkan buat Micheal Jackson itu seorang Islam. IC kau, nama kau, keturunan kau, nama mak bapak kau takkan register kau automatik by default Islam dan masuk syurga. Senang-senang?

Kau sendiri yang kena Islamkan diri kau, atau mungkin kau nak jadi sami Buddha, terpulang. Tiada paksaan dalam beragama. Prosedur ini kena pada semua makhluk berakal tak kira dia orang Mexico atau orang Melayu. 


Aku lalu terpanggil untuk bersembang dan kupas bagaimana praktikaliti ayat ini dalam konteks sekarang. Cuba korang nilaikan dengan hati nurani korang...

Lima (5) konsep dan sebab perlu ada kebebasan beragama, Al-Baqarah ayat 256:

  1. Religion is work at heart. Lidah boleh menipu, IC boleh menipu, rupa paras boleh menipu tapi tidak hati. Dan untuk rekod, kemahuan hati tak boleh dipaksa. Mak bapak boleh paksa anak dia makan sayur, tapi seriously mak bapak tak boleh paksa anak dia sukakan sayur. Kau tak boleh paksa Siti Hajar binti Ismail cintakan kau!! Kau kena ambik hati dia, cairkan hati dia, lalu atas pilihan hati dia sendiri untuk cintakan kau betul-betul cinta atau sebab kesian!!! Oleh yang demikian, seorang manusia tak mungkin boleh dipaksa masuk Islam, Kristian, Yahudi kecuali dengan kerelaan hati dia sendiri. Agama tidak boleh dipaksa.
  2. Kebebasan beragama bermakna tiada diskriminasi kerana agama. Islam, pada fikiran aku, menerima kewujudan agama lain, menjamin hak penganut agama lain tidak kira penganut agama lain itu berbangsa Mexico, cina, iban, arab putih, arab hitam, arab badwi atau MELAYU. Seorang manusia yang baik menerima perbezaan pendapat sebagai rahmat bukan permusuhan. Allah yang menentukan koordinat kelahiran manusia, dan justeru hidayah seseorang manusia itu hanya ada di tangan ALLAH. hidayah itu di tangan Allah. Mengeji seorang warganegara Israel hanya kerana dia beragama Yahudi, bermakna korang mengeji ketentuan Allah yang menentukan dia lahir dalam keluarga Yahudi jauh dari hidayah Islam. Kalau korang rasa gila dan memekik 'ko natang gila nak suruh aku convert jadi Jew' maka korang pasti paham apa perasaan orang Yahudi disuruh masuk Islam. Tak pernah ada seorang manusia minta dia dilahirkan dalam keluarga Buddha, dan korang sendiri tak pernah pun isi borang registration jadi Islam sebelum korang lahir. Otomatik lahir Islam kerek nak mampus kafirkan dan jijikkan orang lain. Kita harus reda dengan susunan Allah, qada dan qadar Allah, bahawa hakikat nisbah dan statistik dunia tahun 2012 sebegini. Barat begitu, Jepun begitu, Middle East begitu. Reda bhw iPad lahir dalam kepala orang bukan Islam. Reda Facebook milik orang Israel, so that korang boleh pakai FB tanpa rasa bersalah. Jika korang boleh terima pakai Ipad, Android, S3, FB, anti missile tank, Coke, SAP, Oracle, Six thinking hats dan sebagainya yang dicipta oleh rata-rata orang kapir, apa logik korang nak perasan bagus dan suruh mereka itu masuk Islam? Kalau aku malu siot. Justeru, dengan penuh rendah diri dan rasa tawaduk, kita WAJIB menerima baik fahaman orang lain, budaya orang lain, AGAMA orang lain bersesuaian dengan hak hati naluri mereka untuk hidup sebaik mungkin dan memilih kepercayaan yang mereka fikirkan sesuai, sebagaimana kita sendiri orang Islam perlu diberi hak untuk wujud oleh US, Israel dan China yang ada yellowcake war head.
  3. Allah knows best, gives us the best. World is then diversified, far from generic. Cuba korang bayangkan semua 6,973,738,433 orang manusia di dunia beragama Islam, bercakap bahasa Arab, tulis jawi, makan kebab, berak cangkung, dan nyanyi Qasidah? Tak kira korang outstation ke Jepun, Zimbabwe, Alaska, California... semua sama, semua ckp arab, makan kebab, pakai jubah dan masuk bilik hotel bau Malaikat subuh. Cuba korang bayangkan!! Cuba!! tak boleh kan? Boleh jadi gila kan???? Reda dengan sunnah Allah adalah reda dengan architecture Allah as a whole be it bad, sexy, naked, or dumb. Justeru manusia bebas ikut statistik sunnah Allah dalam hati dia, ikut suka dia lah nak peluk agama apa pun asal dia jujur tak hipokrit. 
  4. Manusia paling sopan santun, baik budi bahasa adalah manusia beragama... tak kira agama apa pun!! Serious, orang yg ikut suruhan agama dia, adalah orang paling baik dalam kalangan manusia. Cuba korang jumpa dan bersembang dengan Gandhi, Dalai Lama, Gautama Buddha, Mullah Omar, Pope, dan TG Nik Aziz... persamaan diorang adalah personaliti yang cantik dan karakter yang ampuh. Baca sejarah mereka, dan baca testimoni orang yang kenal mereka. Para penjenayah, perogol dan penjahat semuanya orang atheist ahli neraka walaupun bernama Nentanyahu atau Syed Karim bin Syed Azidi. Kita kadang konfius antara definisi Personaliti dan Karakter. Dia punya border tu kat mana kdg2 kabur. Jujur adalah karakter, lemah lembut adalah personaliti. Bercakap sentiasa benar itu karakter, bercakap rendah suara dan lunak itu personaliti. Begitu juga dalam tuntutan beragama, kita lupa apa core subjek agama dan apa yang disebut cadangan shj. Dalam Islam kita beriman dengan perkara ghaib hanya percaya akan kewujudan mereka (core). Bagaimana bentuk wujudnya tak pernah ada details kecuali cadangan berbentuk samaran dan metafora. Tidak boleh kita beriktiqad bahawa syurga itu warna hijau dek klorofil bukan cat Jotun, berbukit bukau dengan iklim tropika, berkeluasan sekian-sekian hektar dan semasa masuk kena ada punch card. Tak ada. Semua hadis dan ayat berkenaan syurga akan sungai mengalir di bawah kebun, pintu-pintunya, burung, warna dan semuanya hanyalah METAFORA, atau KIASAN. Kerana apa? SYURGA itu satu realiti kewujudan yang tak boleh dibaca akal manusia, tak terkesan pada semua deria manusia. Jelas??? Tuhan, Allah, kita percaya akan adanya Allah, God, Rahman, Pencipta, The Architect, hanya pada adanya DIA. Kita percaya pada Allah bukan pada namanya atau pada cerita ustaz atau sebab disuruh bapak tetapi kita percaya pada Tuhan pada hati yang kagum, faham, terima dan akur dengan kekuasaanNya yang terpamer pada blue print kejadian Bumi, Emma Maembong, matahari, Galaksi, Photon, lalat buah, Lebai Karim yang boleh kokak kelapa pakai gigi, elektron, Quarks, buah delima, dan air mani. Bagaimana dan di mana Allah itu langsung terkeluar dari urusan akal. Segala details pada perkara ghaib banyak datang dari hadis palsu dan kisah israeliyyat, kisah dongeng ciptaan ulamak yg kreatif dan kelakar dalam menarik minat pendengar yg malangnya ada pendengar yg bangang tahap cipan taklid dan teguk kata tok guru sebutir sebutir tak reti nak pikir mana serius dan lawak. Agama adalah falsafah agung yang memberi kita metafora untuk kefahaman, bayangan dan gambaran. Manakala segala details, work structure, methodology dan gerak kerja mesti datang dari kapasiti kita sendiri sebagai manusia. Ramai orang USA mengaku percaya pada The Great Force, even orang Israel bernama Isaac Newton percaya pada Tuhan, tetapi mereka mengambil sikap berkecuali (atheist) dalam membicarakan soal agama lantaran mereka adalah sejenis manusia yang logik, bertanggungjawab, serious, dan beretika dalam membuat ujikaji, analisis, dan conclusion. Mereka tak buat conclusion semberono macam orang Melayu. Hati mereka percaya pada existence beyond logic which is the God, mereka pegang nilai sivik, moral dan integriti which is the Values, mereka cantik pada personaliti... cuma mereka tidak memilih untuk subscribe pada mana-mana teks, teori, atau ajaran yang spesifik sahaja. Orang arab pula taksub pada teks, kitab, dan programming maulana lalu menjadi terlalu retorik langsung tak kesah pada core business, objektif, integriti case, sivik dan personaliti. Secara praktik dan hakikat, orang Europe, Caucasian, US, lebih dekat dengan agama berbanding orang Arab, Melayu dan Jepun. 
  5. Aku percaya hukum bunuh itu untuk si murtad yang keluar dan memerangi muslim. Bukan yang keluar secara aman. Jangan kerana dulu dia Islam kita jadi kekok nak tetak leher dia kat medan perang. Bunuh sahaja kerana bekas saudara kita itu sudah setaraf kafir harbi. Perpindahan agama, conversion, mesti berlaku atas dasar perdebatan ilmu, bukan nikah, emosi dan dendam. Conversion mesti jujur, keluar atau masuk. Ini adalah rahmat untuk manusia bukan spark kepada permusuhan. 

Selasa, 6 November 2012

Guna otak, fahami betapa dunia ini amat bermakna

Sistem penjanaan hujan sahaja - mula dari pengewapan muka laut, diapung udara melawan graviti lalu menjulang menjadi awan putih yang diarak angin ke daerah kering menjadi hujan.

Jika dengan kadar terkini RM3.5 bagi setiap meter kiub air, berapa kos untuk kita bayar Allah bagi setiap kali hujan?

PERCUMA.

Hidup kadang-kadang susah, tapi kita tahu banyak masa kita enjoy dengan apa yang diberi.

Dunia ini hebat, dicipta penuh kehebatan. Digarap mula dari letusan kosmik Big Bang, mendapan fosil, lagaan kerak Bumi membentuk benua, serta evolusi membentuk hidupan-hidupan... kita kini hidup di zaman puncak - petroleum (sumber tenaga), omnivorous (pelbagai makanan), socialized, civilized, educated, full of awareness (a perfect physiology product of evolution) - zaman manusia semakin membentuk bayang mirip kegeniusan Sang Arkitek. Seperti kanak-kanak bermain plastisin membentuk kereta herot.

Pada akal yang sihat serta hati yang jujur, ilmu sunnah Allah iaitu sains memberitahu bahawa hukum-hukum material dan gerakan (movement) telah diprogram oleh satu kewujudan yang terlalu jauh melampau keupayaan otak manusia. Hati perlu tunduk, akal harus akur.

Di atas sana, apa saja namaNya, apa saja panggilanNya, apa saja persepsi budaya kamu terhadapNya... ada Dia, ada kekuasaanNya. Manusia tidak diajar untuk menjadi hamba agama. Sebaliknya hamba Tuhan. Tuhan yang memberi jasad sebegini canggih untuk manusia berfikir, merenung, dan mencari.



Ahad, 4 November 2012

Dijadikan sebagai manusia, maka kita kena jadi manusia

Yang ada perasaan dalam hati yang punya nyawa dan tindakan sendiri seperti nyamuk dalam rumah.

Kita mesti menerima hakikat diri seorang manusia yang melakukan salah, mempunyai kemahuan, mempunyai rasa kecewa, kasih dan sayang. Kita mesti meraikan pemberian Allah ini, mencari jalan terbaik untuk mencapai yang terbaik dalam hidup. Gagal menjadi insan berguna dalam populasi akan mencipta satu sangkar yang busuk untuk hidup kita sendiri.

Keinginan wajib padanya tanggungan seperti seks haram yang turut melahirkan zuriat. Atau gaji yang menjanjikan stress. Atau skateboarding yang menggelupaskan kepala lutut.

Setiap rasa mahu yang timbul dalam hati, ada hadnya apabila mengambil kira tanggungjawab kepada mereka yang bergantung pada kita. Menelan pahit maung demi naluri seorang manusia yang mahu memberi, menyenangkan, mendamaikan, menyelamatkan dan mengamankan orang di samping - keluarga, adik, abang, saudara, sahabat.



Khamis, 1 November 2012

Libido

Mass exhibition of cleavage and shorts in public, office, online... has taken away the most exciting thing from us, men.

Living men nowadays will never know, will never again feel, the electric shock experienced at 'first night' 20 years ago.

We are doomed.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...