Selasa, 31 Mac 2015

Filem Interstellar mencetus pencarian Holographic Universe

Pada suatu malam selepas semua tidur dan GST (Gomo Sebelum Tido), saya sempat menonton sebuah filem orang putih iaitu Interstellar. Filem saintifik ini sudah lama keluar tapi saya busy tak sempat nak tengok benda-benda lagha. Saya pun download dari Piratebeach.

Filem ni power sebenarnya. Idea dia setaraf The Matrix. Sudah lama saya tidak sentuh bahan bertajuk gelombang, quantum, dan lubang hitam (black holes) menyebabkan otak agak lembam kebelakangan ini. Jadi agak rugi menonton filem Christoper Nolan ni tanpa info-info yang kemas dalam kepala. Bila disebut tentang entanglement, quarks, spin.... definisi yang keluar dalam kepala agak kabur.

Okey...

Dua hari selepas menonton Interstellar, saya keluar shopping baju anak-anak di Jeddah. Ribut pasir yang melanda sekali sekala menyebabkan kami berlari dari kereta masuk ke pintu pasaraya. Saya sapu pasir penuh gaya sebelum masuk Bookstore Jarir yang besar dan angkuh. Kami nak cari buku Absyar agar dia belajar. Sambil melirik makwe-makwe Arab di celah-celah rak, saya terjumpa buku The Holographic Universe tulisan Micheal Talbot. Ditulis pada 1991, republished pada 2011. Bermakna isi dia masih relevan selepas 20 tahun, atau 19 tahun selepas dia meninggal (1992).

Membelek secara ringkas, nampak Talbot terangkan lubang hitam sama macam dalam filem Interstellar. Ini tak boleh jadi. SR79 harga dia saya pejam mata, saya bedal. The best thing is... Talbot mencadang satu idea berbeza daripada Einstein punya relativity.

Nice one...

Sebagai orang Islam kita faham dunia ini fana. Semua sementara. Apabila kita mati di dunia,yang mati reput itu jasad kita sahaja. Kita dalam bentuk sebenar akan kembali ke tempat asal yang real, yang mungkin menjadi tempat yg kita impikan atau menjadi tempat yang tak seronok yang kemudian kita merayu nak hidup balik.

You know, berfikir tentang akhirat ni satu kerja yang tiada kesimpulan. No conclusion. Sehebat mana syurga, sesedap mana kehidupan di syurga selama-lamanya itu setara mana keseronokannya tak jumpa punca. Kita define seronok melalui pengalaman kita di dunia. Seronok tengok bola. Seronok main dengan anak. Dengan wife apatah lagi. Seronok melancong.

Di syurga, seronok yang bagaimana? Ok fine, bidadari syurga. Nak berkepit dengannya 24 jam selama-lamanya pun apa yang seronoknya? Betul kita beramal susah payah dapat bidadari. Lepas tu? Buat anak, cari rumah cari kerja dan bawa bidadari kita naik kapal terbang keluar melancong. See? Dah jadi macam bumi balik. Ni syurga ni syurga mana duk ada imigresen apatah lagi toilet. Tempat cantik, ada sungai madu, burung hijau... then? Di dunia kita seronok sebab hidup kita ada misi. Mission kita accomplish, kita seronok. Kita praktis, sakit, jatuh, sakit, gagal, sakit... kemudian suatu hari berjaya... seronok. Kita lihat benda kompetitif, kita seronok. Cuba suatu hari di syurga kita request nak tengok game El Classico. Bila nak ada game, mesti kena ada liga. Semua player mestilah yang sebenarnya kalau tak petik jari je Real terus menang 9 - 0 mana nak seronok. Tak thrill. Nak rasa thrill kena ada player, kena ada pasaran, kena ada stadium, kena ada system yang sama setupnya semasa di dunia masa hidup dulu. Then, baik start off another big bang, right?

Otak kita punya projection 100% based on kita punya memori. Keseronokan kita bersifat time-based. We have no single f 'ing idea how the after life world will be. No clue, nothing. It is not stuff for brain.

Sains adalah kajian manusia terhadap Laws of Creation - fizik, kimia, phsycology, maths, etc - menggunakan processor yang Allah bagi. Kalau dunia ini sebuah kod bar, otak adalah scanner dia. Tanpa otak, dunia ni sia-sia. Seperti buat hiway, kereta tak buat. Allah susun alam sebegini cantik pada masa yang sama Dia tetapkan evolusi penghasilan sistem akal maju yang kritis yang memang kerja haiwan pada peringkat ini ada sifat ingin tahu lalu suka explore benda-benda baru. Dunia ni tiada boundary, explore lah sejauh mana pun tak apa.

So ultimately... kita sedari otak kita diprogram secara spesifik untuk menganalisa barang fana - sains. Selagi berada di ruang lingkup Space-Time, ya, otak kita ada keupayaan untuk menganalisa, untuk mencipta/mengubahsuai, untuk bina teknologi, untuk terbang, tapi di luar Space-Time boundary, otak kita collapse. Tak payah nak bayangkan syurga, cuba duduk dan imagine macam mana sebuah kehidupan yang selama-lamanya tiada goal, tiada penamat... just going on and on and on, honestly, otak kita tak boleh nak proses. Dia keluar  #VALUE! atau #DIV/0 atau #ERROR. So Buddhist punya penyelesaian, dia assume yang kehidupan ini cyclic. Mati hidup, mati hidup, mati hidup, ok karma seterusnya jadi tikus sebab hidup cycle lepas perangai macam babi. Mereka guna akal. Jadi mereka struggle untuk kemam benda yang relevan bagi akal.

What should we, muslim, believe?

Saya tahu jawapan-jawapan tipikal ustaz tentang alam kubur, barzakh, mahsyar dan samada dua, syurga, neraka. It's okey. Dalam blog ni, selain dalil naqli, kita cuba untuk jujur, honest dan kita based everything on fact.

What is fact?

Ya, creation. Material alam dan fungsi-fungsinya adalah teks terindah utusan langsung dari The Architect. Apa saja yang kita nak decide, mesti berdasarkan fakta alam yang tak pernah berubah. Mathematic, Statistic, Probability, Fourier, Pressure, Emotion, Genetics, Mass Behavior, Personalities, etc. Ini fungsi-fungsi legit yang dicetak dalam ciptaan besi, silica, pulp, dan juga haiwan termasuk manusia. Fungi-fungsi ini otak kita boleh baca, masukkan dalam spreadsheet dan tabulate dalam graph untuk guide ke sebuah solution.

NASA has gone so far to prove water molecule exist beyond solar system. They claimed they've found it. Pada masa sama, NASA terus mendedahkan penemuan baharu sepanjang pencarian mereka sehingga kita menikmati teknologi yang ada pada hari ini. Pada masa sama, orientasi iman kita terhadap Pencipta turut diperkemas apabila kita dapat data-data baharu. 

Orang dahulu percaya bumi flat. Matahari tu Tuhan dan mereka percaya mengikat gigi beruang di leher mampu menyembuhkan sakit kanser. Kemudian manusia mulai sedar bumi itu sebenarnya bulat dan matahari itu sejenis bebola api yang bergentayangan mengelilingi bumi. Kemudian lagi kita sedari bahawa bumi taklah bulat sangat tapi lonjong sikit dan berputar pada paksi senget dan bumi yang sebenarnya mengelilingi matahari bukan sebaliknya. Dari semasa ke semasa, pengetahuan manusia semakin tajam dan power sehingga kita mampu kaji elektron, neutron, dan kita even mapping seluruh galaksi yang berada pada beratus juta tahun cahaya daripada bumi. Dan sekarang ini Stephen Hawking beritahu bahawa atom yang bermaksud indivisible bukanlah indivisible sangat. Atom terdiri dari nucleus dan elektron. Nucleus itu pula terdiri daripada neutron dan proton. Kemudian subatomic elemen ini sebenarnya dibina pula daripada partikel quarks dengan spin-spin tertentu, dan akhirnya quarks pula sebuah wave yang kosong. Nothing. Macam sebuah belon transparen yang kita pegang ada rasa belon tapi dilepas tak nampak belonnya. Butir pasir yang kita kisar di jari, dibuat dari satu elemen yang hanya berbentuk gelombang, tiada jisim, fatamorgana. Semua yang kita nampak hanyalah ilusi yang dibentuk oleh lego-lego atom yang atom itu sendiri sejenis wave - gelombang tenaga.

Then what is real?

"Akhirat adalah sebenar-benarnya kehidupan andainya kamu mengetahui..."

Apart from textual idea that we will go through judgement day, sirot, punishment, heaven - hell... let's us just sit and think.

What it takes to create a hell. Kalau manusia boleh buat Guantanamo Bay, takkan Tuhan tak mampu buat neraka? Selain matahari, ada sejenis bintang dwarf berwarna biru yang bersuhu 200,000 degC. Matahari baru 5,000 lebih. Benda ni proven ada. Setakat nak rendam manusia bangang dalam neraka tu takde masalah langsung bagi Dia.

So... Cuba fikir dan bagi reasoning untuk tindakan kita hari ini, dan fikir apakah reasoning tersebut akan diterima oleh orang yang affected dengan tindakan kita itu di mahkamah Hari Agama nanti. Setiap benda kita buat, ada reason. Saya boleh kata, Allah cipta dunia ni seimbang baik buruk dan untuk main-main sahaja. Apa sengketa atas dunia habis atas dunia sajalah. Well fine. Will you take that chance? Honestly, will you? Will you close your eyes and sign a 1 million contract against tendering process and later minta maaf dari rakyat Malaysia di mahsyar? Will you rape a child girl and said to yourself, it is okay, sikit saja, she will be fine. I will be fine. Can you?

Kalau sanggup, silakanlah.  Saya tak sanggup.

Dalam space-time continuum tiada realiti. Reality is out there. A real place where past and future can be accessed, whatever you did from day 1 to last day of your life, can be projected and attended. So, one level beyond textual confirmation, kita sebenarnya boleh reconfirm ajaran-ajaran dalam agama menggunakan saintifik arguments. Depends pada orang. Dalam kelas ada 50 orang murid diajar oleh cikgu sains yang sama, 20 faham, lagi 30 ke laut. Approach untuk setiap orang berbeza. Ada orang cukup dengan beriman dan follow tanpa membantah, ada juga yang rebel, gilakan kebenaran akal.

So bila bercakap tentang akhirat, saya tak mampu kata syurga begitu, neraka begini, siroot begitu, mahsyar begini. From textual, yakni teks-teks dari sejarah peradaban Islam, ya, saya boleh quote satu persatu, tetapi deep within my heart, saya tak mahu hanya bergantung pada catitan sejarah untuk hal sebesar ini. Mereka claim sesuatu dari Nabi even dari Tuhan, that is their call, ataupun generasi selepas mereka, atau tangan-tangan yang menulis tentang mereka. Kita ada beberapa sumber sirah tentang Nabi. Dan seramai muslim bergantung pada hadis-hadis dari Nabi dan mereka sangka mereka bergantung pada Nabi directly, (Weh ini hadis ni takkan ko nak bantah? Nabi cakap ni!) sebenarnya mereka bergantung pada sumber-sumber yang bercerita tentang Nabi, dan seribu lidah seribu telinga, seribu lidah seribu telinga dan suasana-suasana di antara keduanya, meluncuri zaman beratus-ratus tahun. Historically, endorsed by scholars in the field, it can be true. It can, as well, be not. Dan honestly, saya lelah. Lihatlah sekarang, kuasa di tangan siapa, projection tamadun Islam pula ke mana kalau tak ke laut.

Apabila berselisih, in doubt, kembalilah kepada sunnah Allah dan teks warisan Rasul. And yes, scientifically, according to sunnah of Allah, absolutely, if He can make this space-time continuum, basically He can make whatever He wants. Syurga, Neraka... just in one flash of light... poofff... done. Macam mana you nak describe alam kematian it is up to you. It's your time, your space, it's your life.

Bagi saya, kita diajar bahawa Nabi ada bercerita tentang syurga bahawa alam sana adalah something yang tak pernah kita lihat, dengar, rasa... even tak pernah terlintas di hati pun. Meaning the reality is not something that our brain can chew. Our brain is a specific scanner only for this hologram world. So, kalau kita pening nak cuba imagine bidadari, abadan-abada (selama-lamanya), then we are on the right path. Memang tak boleh dibayangkan pun. Cerita itu semua hanya bersifat metaphorical, kiasan, supaya otak kita boleh faham.

Hmmm...

After all... Tiada paksaan dalam beragama (how you want to paint your faith). Ikutlah apa saja yang kamu fikir sesuai untuk diri kamu, personaliti kamu, yang ultimately baik untuk masyarakat. The only thing you need to do is - be honest to yourselves. Kerana benda baik dan benda jahat ni (civil law, ethics, moral) sudah nyata yang kamu boleh define sendiri, self-asses, yang boleh dihukum jika kamu langgar. Clear. Oleh yang demikian, barangsiapa yang bersikap reasonable, yang tak percayakan benda-benda karut-marut (toghut), tetapi dia berpegang dan bertindak dengan qadar ciptaan Allah yang satu - sunnatullah (sains), sesungguhnya dia akan pasti dapat hasil yang betul/real. Kalau dia create kapal terbang ikut semua physics law, kapal itu memang betul-betul akan terbang. Kalau dia cuba jadi Harry Potter, penyapu itu takkan terbang di alam realiti. So, ingatlah, apa saja yang berlaku, Tuhan di atas sana maha mendengar, maha Mengetahui. (Baqarah - 256)



Rabu, 25 Mac 2015

Ke Doha dengan Saudia Airlines Murah-murah

Dalam blog dulu banyak juga tempat yang saya pergi dan saya cerita, contohnya Algeria, Club Med Cherating, Bandung dan juga pergi ke alam ghaib sekali sekala. Kalau kira-kira, banyak juga travelog dalam blog yang didelete tu. Entah apa hantu yang merasuk pergi delete blog saya pun kurang ingat dah sekarang. Rasanya kerana krisis kehidupan menjelang umur 30-an.

Blog ni perlu untuk kita berlatih untuk express kita punya thoughts yang mana orang boleh challenge dalam kotak komen. Especially untuk orang pemalu yang kalau di meja makan dia banyak mendegar paling kurang bercakap, yang kalau dia bercakap dan orang jenis extrovert komen dia akan jadi gagap untuk further reply. So, dekat blog dia boleh bercakap sorang-sorang, besok-besok ada la tu komen seketul dua, ambil dua tiga hari untuk reply balik. Well...

Disebabkan saya hadiri projek di Saudi ni sudah setahun tanpa iqama (permanent visa), saya hanya ada Business Visit Visa yang valid 180 hari dan hanya boleh stay selama 30 hari sahaja. Makanya setiap 30 hari saya kena keluar dari Saudi untuk refresh visa. Sekarang satu famili pakai Visit Visa, satu famili kena buat macam tu. Yang tak bestnya, kena tightly follow schedule kalau budak kecik tu meragam time kena keluar Saudi jadi kes naya. Yang bestnya... melancong!

Destinasi pertama kita orang adalah Doha, Qatar.


Nampak tak dia punya senyum. Orang dapat keluar rumah memang senyum dia macam tu. Di Doha sebenarnya modul pakaian adalah bebas, tapi sebab dia tak confident yang Qatar ni bukan Saudi, dia pakai juga abaya hitam. First day. Second day pakaian dia dah ikut stail Malaysia selepas nampak expat Caucasian pakai seluar pendek.



Jadi Doha ni lapangan terbang dia dah tukar. Dulu Doha International Airport, sekarang Hammad International Airport. Besar nampak airport baru dia. Imigresen pun peramah, sambil caj kredit kat saya 416 ringgit untuk visa, sambil dia senyum tunjuk braces hijau. Cantik dan moden tapi cakap tak banyak sebab tak boleh nak interview sangat dia depan Ja. Keluar ke arrival hall, terkejut juga la bila nampak beberapa ekor menatang berkeliaran dalam airport lalu kami pun sempat bergambar dengan salah seekor daripada mereka.


Kitorang menginap di La Villa hotel. Tak payah ambik gambar hotel ni sebab tak cantik. Cuma dia bersih dan dikira okey untuk sebuah hotel budget. Pelancong budget takyah banyak songeh nak kompelin itu ini dalam Agoda Review tu macam dia seorang artis duduk di Shangri La. Nak kondem hotel kecik-kecik ni agak-agak la. So, overall hotel ni bagus kecuali suatu petang tu di mana lantaran terlalu teruja mahu keluar berjalan, kami terlepas pandang Akif yang menempel di pintu lif semasa buka menyebabkan tangan dia tersepit dalam gap antara pintu dan bingkai menyebabkan kami terkejut dengan raungannya, dan beberapa orang lain turut terkejut dan bertempik dalam bahasa masing-masing.

Merah tangan si kecik tu. Nasib baik tak de apa-apa sebab gap tu besar, tersepit daging dan kulit dia yang bergetah je. Selepas dia didiamkan guna susu cap gantung, kami keluar.

Venue pertama petang itu - Doha Corniche.

Ya, dua gambar pertama di atas dipukul di Corniche. Pantai belah timur Doha. Cuaca mendung, anginnya kuat ya amat kalau main layang-layang boleh kesian kat layang-layang. Penjual layang-layang mara dan menurunkan harga bawah daripada separuh tapi kami buat dek.


Hanya Akif yang melihat ke kamera yang betul

Absyar bertemu Oryx, maskot sukan Asia ke 15 Doha
Al-kisahnya sampai ke Corniche ni sebab kami arahkan pemandu teksi mencari restoran. Kami lapar. Dia kata restoran banyak, nak makan makanan macam mana. Kami cakap seafood, asian cook, sambil terbayang udang dalam tomyam. Dia pun turunkanlah kami di tepi pantai ni, sambil tunjuk ke satu restoran.

Saya perhati restoran ni agak eksklusif, strategik dan ada stail kelas atasan. Absyar dan Akif berlari masuk takde dia nak peduli duit ada takde. Saya tengok pramusaji kemas-kemas, hensem. Saya duduk dan tengok menu. Mezza, Kebbeh, Salad terpampang... ni Asian kut celah mana ni? Saya cari tomyam memang takde. Siot punya teksi.

Belek-belek, yang saya jumpa sebaliknya adalah...



Gila ada juga kedai macam ni. Minimum order 100 sorang. Budak-budak 50, katanya. Sekali sekala datang Doha tak kisah la nak makan 100 riyal sorang tapi jangan la paksa paksa. Apa punya diktator. Puii. Kami bangun dengan lemah lembut. Si pramusaji senyum. Kami cakap kami nak keluar. Makin lemak senyum dia. Nampak puas. Aku paham kau punya senyum tu aku paham. Tapi aku keluar bukan sebab aku takde duit, tapi makanan restoran kau yang aku tak paham nak order.

Kah kah kah.

Seratus sorang. Puii... Kalau kami makan pun, mahu kena 200, dengan airnya, kebabnya.Tapi dia nak 300 minimum. Nakkan 100, 200 dia melayang. Kesian dia.

Dengan perut lapar kami kembali ke Souq Waqif yang berada di sebelah hotel saja. Di Souq Waqif, turun-turun teksi nampak Jasmine Thai Restoran. Cantekk... Tapi gambar tak ambik pulak sebab lapar. Masuk terus makan je.


Lepas makan, masuk Souq Waqif terus. Nak beli apa tak tahu. Pusing-pusing saja cari idea.

Absyar sedang praktis ilmu ghaib



Souq ni besar. Dia jual barang pertukangan tangan, kulit, kraf, kain, lempeng, souvenir dan emas. Emas 916, RM130 segram. RM 1 dan QR 1 lebih kurang sama je value dia sekarang. Kat sebelah pasar ni sebenarnya ada Pasar Emas. Gold Souq. Ya, saya buat-buat tak tahu dan tak wujud saja souq tersebut demi menyelamatkan Qatari Riyal saya.

After all, kami tak tahu sangat nak beli apa. Ehem. Just pusing dan tengok-tengok aje. Barang takde la murah pun. Mahai. Beli barang standard je seperti magnet peti ais, key chain dan baju. Selain kaum Arab natif yang baik dan peramah, benda yang best kat Doha ni adalah senibina bangunan dia tu beridentiti. Bersih pula. Dia preserve historical architecture dia, dan banyak man-made replica yang ohsem untuk jadi makanan geng shutter. Masjid-masjid dia cantik, tower dia unik... even tiang AES dia pun cantik-cantik. Saman trafik di Doha antara yang paling kejam di dunia. Kena flash kamera di trafik light, saman dia 6,000. Kena kali ketiga, 15,000, kata si pemandu teksi.

Keesokan pergi Katara Cultural Village yang terletak di pantai sebelah barat Doha, 18km daripada Souq Waqif.

Private beach nak masuk kena bayar tapi kami mintak nak jalan-jalan je terus dia bagi.

abaikan la sengih dia tu

Amphitheatre

Force of Nature sculpture by Lorenzo Quinn

Ini sejenis Force of Nature jugak ni.

Gold Mosque, Katara Cultural Village


Seorang tourist Pinoy offer diri untuk pukul gambar kitorang.



Pigeon Tower

Tiba masa untuk balik Saudi - HIA


Akif tak kisah...

Selagi diberi peluang untuk berjalan, kitorang berjalan la. Nanti dah takde rezeki nak berjalan, duduklah di kampung bercerita kepada mereka akan keadaan tempat-tempat orang. Allah buat bumi kan untuk kita berjalan. Supaya kita kembangkan pengetahuan dan buat analisa lalu kita boleh paham kenapa dan mengapa manusia mempunyai tradisi begitu begini. Apa yang menyebabkan kita berbeza. Apa yang sepatutnya kita share dan tolerate. Apa yang perlu kita faham tentang kepercayaan dan praktikaliti.

Doha, after all, sangat menarik. Recommended. Second after Dubai. Provided correct weather (winter - Nov to March). Provided, dengan siapa anda pergi.
 

Jumaat, 6 Mac 2015

Matapelajaran Agama matapelajaran Sains

Sedap juga bersembang dengan orang Pakistan di Saudi ni. Saya cerita kat dia saya dulu sekolah agama + sains. Saya belajar Feqah, Tauhid, Hadis, Balaghah, Fizik, Kimia, Biologi and Algebra. Saya beritahu dia orang Melayu Malaysia salah buat klasifikasi subjek-subjek ni. Subjek Feqah, Tauhid, Hadis, Balaghah dipanggil Matapelajaran Agama. Subjek Fizik, Kimie, Biologi dan Algebra dikira matapelajaran Sains, atau jika didengar student pondok, mereka panggil Ulumuddunyaa - ilmu keduniaan.

Dia angguk angguk.

Saya cakap KitabutTauhid, siapa pengarangnya? Dia jawab Syeikh itu, syeikh ini, many syeikhs, berdasarkan discussion berantai yang akhirnya disandar pada dalil Quran yang bersifat mutasyaabihaat - perumpamaan.

Saya tanya dia lagi. Dalam subjek biologi, buka bab pembiakan dan genetik. Dalam kromosom ada kod-kod protein DNA pada setiap spesis pokok, binatang dan manusia. Siapa yang menulis semua ini?

Dia diam sebentar. Dia kemudian jawab, "the God."

Saya balas, "Sesungguhnya engkau benar. Hukum fizik, hukum kimia, struktur biologi, semuanya ditulis Tuhan, bukan manusia. Allah mengatur semua ciptaan dari sekecil Zarah hingga sebesar Matahari. Titik darah ke atas slaid kaca letak bawah microscrope ada hemoglobin yang berfungsi mengangkut oksigen dari peparu ke sel-sel, mengikut aturan yang ditetapkan Tuhan. Hemoglobin tak pernah membantah, setiap saat dia patuh seolah-olah zikir setiap nafas."
Saya tanya lagi, "lalu subjek apa yang sebenarnya membawa kita mengenal Tuhan?"

Dia jawab, "subjek sains."

Saya kata, "masyarakat di kampung saya terbalik. Mereka mencari Tuhan melalui teks-teks manusia yang dicatit oleh manusia terdahulu yang dirumus oleh teknologi yang kuno. Orang Melayu menolak fikrah lebih tepat yang cuba disampaikan Tuhan pada ciptaanNya yang dibuka oleh ilmu pengetahuan (baca teknologi) yang lebih maju. Mereka tidak mahu ambil fikrah lebih tepat kerana fikrah itu diberi oleh subjek bukan subjek agama."

Saya kata lagi, "Subjek Fizik, Kimia, Biologi dan Algebra sepatutnya diklasifikasikan sebagai matapelajaran Agama, dan subjek-subjek Lughoh, Falsafah, Bahasa sepatutnya diklasifikasikan matapelajaran Sokongan atau Philosophy. Supaya kejadian Saintifik langit dan unta difaham secara logik (baca: qadar ciptaan Allah) oleh para Muslim muda yang tuntas sebelum disokong oleh perbahasan-perbahasan yang relevan. Seterusnya, konsep ini akan memansuhkan riwayat-riwayat hadis yang tahyul, rosak dan memusnahkan orientasi pemikiran manusia.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...