Khamis, 27 Jun 2013

Big bang, evolution dan Islam

Waktu malam keluar ke beranda, dongak dan tenung. Indah ciptaan Allah bukan hanya pada mata yang memandang, tetapi ia lebih indah pada akal yang mahu berfikir.

Maha suci Allah yang mencipta dunia ini dengan penuh kesempurnaan. Memperjalankan bulan, bintang, galaksi dan cluster setepat-tepatnya pada orbit. Orbit-orbit mereka pula mengambil ruang dan jarak secukupnya hasil daripada tindakan graviti (-ve) dan 'unknown force' (+ve) memperlihatkan semua bongkah berputar dan berkembang pada paksi ruang dan masa yang telah ditetapkan.

Sistem yang dicetuskan kuasa infiniti 'kun fayakun' yang berkembang secara sistematik dan precise semenjak 46 billion tahun dahulu ini... semuanya untuk manusia. The whole creation is for us.

Ketika mana manusia masih belum ada bentuk wujud yang boleh dipanggil atau dibahasakan dengan sebutan lughoh manusia, ketika manusia masih di alam ruh (luar logik), sistem fizikal berasaskan logik ini sudah bermula dengan perintah Tuhan yang ummat Islam panggil Allah.

Fungsi masa, yakni detik saat pertama dalam lifespan kosmik bermula ketika manusia masih belum ada nama untuk disebut.

"Has there [not] come upon man a period of time when he was not a thing [even] mentioned?" - Al-Insan, 1. 
Langit dan bumi dan segala bongkah dalam cakerawala dahulunya 'berada di tangan Allah'. Seluruh cakerawala yang kita lihat hari ini, dahulunya satu entiti (theoretically called Plank epoch). Ia sebuah intipati yang luarbiasa padat mempunyai infinite energy, infinite space, infinite time. Pada saat itu, fizik gagal, matematik tidak membantu dan semua hukum-hukum sains gagal kerana logik itu sendiri belum wujud. Kemudian intipati itu dipecahkan pada kadar letusan yang terlalu kuat dan pantas.
"Have those who disbelieved not considered that the heavens and the earth were a joined entity, and We separated them and made from water every living thing? Then will they not believe?" - Al-Anbiya, 30.
Ia adalah titik permulaan Allah meletuskan pembinaan sistem kosmik yang berkembang mengikut qadar atau kita biasa sebut 'takdir' yang telah ditulis dan kering dakwatnya di Luh Mahfuz. Big bang, inflation, perkumpulan gas, kelahiran bintang, planet, bumi, air dan makhluk bernyawa... semua proses ini bukan berlaku secara random bukan rawak tetapi melalui formula yang telah Allah tetapkan. Allah telah mencipta sebuah sistem yang berkembang mengikut hukum logik.
"Sesungguhnya Kami menciptakan tiap-tiap sesuatu menurut takdir (yang telah ditentukan). Dan hal Kami (dalam melaksanakan apa yang Kami kehendaki), hanyalah satu cara sahaja, (cepat jadinya) seperti sekelip mata." - Al-Qamar, 49,50.
Big bang ialah 'triggering point' permulaan dunia fizikal logik. Selepas big bang, berlaku proses inflation iaitu satu pengembangan tenaga yang terlalu kuat yang berlaku dalam selang masa 10 kuasa negatif 36 atau 0.0000000000000000000000000000000000001 saat. Sistem kosmik berkembang dari isipadu 0 kepada 10 kuasa 78 dalam masa 10 kuasa -36 saat. A blink of eyes... sekelip mata, kun... fayakuun

Maha suci Allah. 

Dunia kita ini direkacipta, bukannya terjadi secara random. Kalau seseorang nak judge agama dan Tuhan based on logics, seperti Stephen Hawking, manusia itu sebenarnya tak boleh nak terima limit otak dia. Tak boleh nak terima satu kewujudan yang lebih cerdik daripada keprofesorannya, Oxford, MIT, Harvard, Hogwart dan UM all together combined.

Bagaimana pula konsep saintifik kun fayakuun ini perlu untuk golongan Islam meleis?

Terkejut tak korang jika aku beritahu di luar sana wujud seorang jurutera masih percaya WWE itu gaduh betul-betul bukan lakonan? Terkejut tak korang jika aku beritahu di luar sana masih ada orang Islam percaya apabila ustaz berkata Allah menurunkan hujan, dalam kepalanya muncul watak Allah mengepak-ngepak awan jadi sebesar cumulonimbus lalu hujan pun turun, Allah lalu pukul-pukul tongkatnya ke atas awan lalu keluar petir? Percaya tak korang bahawa di luar sana masih ada manusia percaya Allah duduk bersimpuh buat manusia daripada tanah liat dibakar dalam acuan macam tembikar? Benda macam ni ada dalam kepala masing-masing kita tak nampak, tapi bila dia berkata-kata.... imaginasinya akan keluar. Tahyulnya mencurah-curah. Macam di whatsapp seorang jurutera paste cerita bahawa hajarul aswad itu adalah sebenarnya conductor berketumpatan tinggi yang jadi balancing kepada putaran bumi. Can you believe that?

Time changed, tapi 'imaginasi' sesetengah kita stuck pada rekayasa klasik 40 tahun dulu ketika orang Jepun mula menemui Ultraman. Betapa hodohnya imaginasi orang Islam terhadap Tuhan.

Aku muncul di sini mahu repair benda-benda macam tu. Allah buat dunia ini, hukum-hukumnya tetap dari dulu sampai sekarang. Rekabentuk dunia ini semenjak dahulu sangat advance, maka kita perlu perkembangkan imaginasi kita seadvance mungkin jangan stuck pada sukatan kurikulum zaman batu.

Ilmu sains logik adalah ilmu agama paling utama kerana ia adalah sunnah Allah, ilmu pengetahuan direct daripada Allah bukan based on cakap-cakap orang atau falsafah. Ia tiada periwayat dan ulasan berjela-jela. Science talks straight to the point, dan semenjak dahulu ia fix, unchanged. Ia merupakan basic structure yang perlu ada dalam otak manusia. From that basic knowledge baru kita boleh judge perkataan siapa yang kena dengan sunnah Allah, perkataan siapa yang ke laut. Ini benchmark fitrah, untuk kita fikir yang mana antara Islam, Kristian, Yahudi, Buddha, Hindu, Sikh yang betul. Kalau kamu Islam by default, kamu juga boleh jadi Buddhist by default andai lahir di Hong Kong dan kamu akan masuk neraka by default sebab kamu dengar cakap orang yang rapat dengan kamu, bukan cuba berfikir sendiri.

Benda yang diperolehi by default tiada value, macam buih-buih, macam singa dan lalatnya.

"And the heaven We constructed with strength, and indeed, We are [its] expander." - Adh-Dhariyat, 47.

Kita kena faham bahawa alam ini sustainable, satu sistem yang 'self-sustained' yang dimulakan dengan satu petikan suis, then zrrrmmmmmm... alam semesta 'berkembang' ikut programming yang telah ditetapkan. Allah tidak hadir turunkan hujan, petik daun kayu, gegarkan plat tektonik bumi, ghaibkan wali bawa pergi ke Mekah sekelip mata atau sebagainya. Allah tidak ubah itu dan ini. Alam ini self-sustained. Allah hanya duduk memerhati dan melihat saja. Allah telah mulakan alam ini hanya dengan sekelip mata, "KUN!" Bang! .... start off.... fayakuun... develop, progress... kemudian Allah monitor pengembangan awal ciptaan langit dan bumi pada setiap enam peringkat, sebelum Dia selesai dan duduk di singgahsanaNya.
It is Allah who created the heavens and the earth and whatever is between them in six days; then He established Himself above the Throne. You have not besides Him any protector or any intercessor; so will you not be reminded? - As-sajdah, 4.
Aku tahu ada banyak tafsiran akan ayat-ayat penciptaan dalam beberapa hari. Secara basicnya, di sini kita kena faham kejadian galaksi berbentuk proses logik. Proses adalah satu fungsi yang melibatkan perubahan fizikal sesuatu pada selang masa. Change vs time = process. Kun fayakuun bukan process tetapi satu start off, switch ON, tetapi apa yang berlaku selepas itu adalah proses, di mana ruang dan masa mulai diwujudkan. 

Kejadian dalam masa enam hari menunjukkan satu proses berasaskan fungsi atau law, atau takdeer (qadar). Ia melibatkan perubahan berperingkat-peringkat dalam selang masa yang dibahagikan kepada enam. Mula dari Big Bang sampai kepada munculnya kehidupan biologi, alam semesta sebenarnya berevolusi dalam enam epochs

Ummat Islam kena faham dan menerima dengan iman terbuka bahawa alam ini diciptakan Allah dalam proses dinamakan evolusi. Evolve maksudnya bertukar secara perlahan-lahan mengikut satu pattern. Alam semesta dijadikan secara berperingkat-peringkat mengikut natural law, sunnah Allah, atau apa yang profesor di universiti Harvard sebut sebagai scientific laws atau apa yang Quran sebut sebagai takdir. Bukanlah langit dan bumi ini dibuat seperti tukang buat rumah sebagaimana imaginasi para penganut Islam ortodoks yang anti evolusi.

Korang boleh ke website Harvard ini untuk selongkar setiap epoch, mula dari particulate, galactic, stellar, planetary, chemical dan biological. Semua ada enam peringkat yang significant. Ini adalah peringkat awalan yang penting yang menyaksikan para malaikat sangat sibuk turun naik mengawasi setiap parameter, if you like to say that. Namun, apa yang pasti berdasarkan beberapa ayat berkenaan kejadian langit, bumi dan apa yang ada di antara keduanya dalam masa enam hari, ada beberapa kejadian yang bersifat mukjizat, atau impossible. Yang mana pada hemat aku, ia satu intervention atau something yang sains tidak boleh iterate, antaranya kejadian air, karbon, dan carbon-based cells seperti dalam ayat As-Sajdah seterusnya:

"He arranges [each] matter from the heaven to the earth; then it will ascend to Him in a Day, the extent of which is a thousand years of those which you count. That is the Knower of the unseen and the witnessed, the Exalted in Might, the Merciful. Who perfected everything which He created and began the creation of man from clay." - As-Sajdah, 5,6,7.
Enam masa penting ini ditadbir closely. Dengan permulaan yang cukup aggresif rawak pada awal letupan big bang, kosmik menghabiskan masa berbillion tahun cahaya untuk evolve (ahsana (alif, ha, sim, nun) - continuous improvement) cool down menjadi gugusan jisim tersusun pada orbit yang dinamakan bintang dan planet. Antara banyak-banyak planet, di bumi Allah mulakan kejadian biologi. Ini bukan rawak. Ini sudah lama ditulis sebelum suis big bang dipetik, semua telah disusun rapi agar pada suatu masa akan terhasil sebuah planet yang sesuai untuk dimulakan ekosistem biologi. 

.....and We separated them and made from water every living thing?
He evolves everything into better creation and started the creation of man from clay...

Heterotrophs, sel hidupan berasaskan karbon yang pertama tercipta daripada molekul air. Carbon adalah atom yang mutate daripada hidrogen, di mana proses mutasi itu adalah salah satu proses yang terjadi out of blue moon, satu dalam seribu juta. Daripada itu bercambah unsur-unsur lain yang kita lihat dalam jadual berkala kimia. Origin of life started off in water molecule membentuk the first carbon dan karbon setelah itu menjadi unsur penting dalam binaan fisiologi kilang fotosintesis (pokok) dan animalia kingdom, yang direcycle dalam ekosistem bumi (carbon cycle).

Wa bada a kholkol insaana min tiin... means human are made of earth substance, bukan planet lain, bukan besi macam Autobots. Manusia adalah makhluk berasaskan karbon, unsur yang habitatnya dalam perut bumi. Dari bumi ia lahir keluar, ke dalam bumi ia masuk mengadap (mati), di mana jasad itu akan diurai oleh ulat berengga kembali menjadi tanah baja dan baja itu dibawa cacing ke merata-rata lalu diserap oleh akar pokok pisang dan pokok pisang itu menjalankan proses fotosintesis menghasilkan kanji dan oksigen yang mana kanji dalam pisang itu kemudian dimakan oleh seorang lagi wanita mengandung ke dalam perutnya diproses menjadi protein janin dan apabila janin itu lahir ia akan makan segala makanan berbentuk tumbuhan dan daging yang berasal dari perut bumi dan kemudian budak itu mati dagingnya ditanam kembali ke dalam bumi. Semua ini barang recycle. Recycle dalam perut bumi. We are made of earth substance. Jasad kita adalah bahan recycle semenjak dahulu, semenjak zaman dinasor.

Karbon. Carbon-based ekosistem.

Jasad ini adalah produk evolusi, kelangsungan daripada evolusi kosmik. Semua ini proses yang berasaskan program takdir di Luh Mahfuz. Semua cause dan effect ada formula yang dipatuhi semua entiti ciptaan sehinggalah tiba masanya ketika mana Allah berucap kepada malaikat... it is time.

It is time to unleash the Kraken! The meat eating human!

Seperti yang telah aku cerita sebelum ini bagaimana Quran menyiarkan satu naratif penting ketika permulaan inception manusia ke dalam rantai evolusi carbon-based ekosistem, naratif di antara Allah dan malaikat.

Nabi Adam 'alone' evolve dari lower primate, yang mana the whole animalia kingdom evolve from the first cell, yang started off dari karbon yang juga mutate dari molekul H2O, air. Jika 6 epochs pada evolusi kosmik ditadbir Allah untuk memberikan kita bumi, bulan, matahari dan bebintang... the whole carbon-based evolution process selama berbillion tahun, semuanya ditadbir Allah untuk memberikan kita jasad ini. Human fisiologi. The most advance biological system.

"Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya" - At-Tiin, 4.

Kenabian Nabi Adam atas dasar mukjizat terbitnya jasad manusia yang pertama. Yang berlainan dari induknya. Dan seluruh generasi manusia kemudian bercambah dari Nabi Adam, induk kepada semua manusia. Makhluk yang boleh bertutur dengan bahasa logik, yang mempunyai kewarasan yang objective. Mukjizat kenabian Nabi Adam adalah baginda boleh bertutur, akibat daripada baginda dapat berfikir. That's all. Ini bukan penghinaan, tetapi ia satu tanda intelligence dalam environment ketika itu yang sangat kuno. Dan pertuturan saja sudah cukup membuktikan kenabian yang mana membuat semua malaikat sujud.

Bermula dengan Nabi Adam, Allah lahirnya daripada benih Nabi Adam sendiri, isterinya Hawa. Hawa adalah keturunan Adam, keturunan yang mampu berfikir. Hawa adalah manusia kedua. Dengan Hawa Adam kemudian bersama melahirkan zuriat Habil dan Qabil dan seterusnya.
"Wahai sekalian manusia! Bertaqwalah kepada Tuhan kamu yang telah menjadikan kamu (bermula) dari diri yang satu (Adam), dan yang menjadikan daripada (Adam) itu pasangannya (isterinya - Hawa), dan juga yang membiakkan dari keduanya - zuriat keturunan - lelaki dan perempuan yang ramai. Dan bertaqwalah kepada Allah yang kamu selalu meminta dengan menyebut-yebut namaNya, serta peliharalah hubungan (silaturrahim) kaum kerabat; kerana sesungguhnya Allah sentiasa memerhati (mengawas) kamu." - An-Nisa', 1.
Ketika ini manusia mempunyai kapasiti sebagai khalifah, namun suasana mereka masih lagi kuno. Even Qabil selepas membunuh Habil, Qabil terkebil-kebil tak tahu apa nak buat dengan mayat adiknya yang kian membusuk. Akhir sekali bukan bapanya atau guru sekolah, tetapi seekor burung gagak yang buat demo depan Qabil cara untuk mengembalikan karbon adiknya ke dalam kitaran bumi. Semua ini sekali lagi disiarkan dalam naratif Quran yang membawa mesej yang cukup penting bagi orang yang mahu berfikir.

Dan bacakanlah (wahai Muhammad) kepada mereka kisah (mengenai) dua orang anak Adam (Habil dan Qabil) yang berlaku dengan sebenarnya, iaitu ketika mereka berdua mempersembahkan satu persembahan korban (untuk mendampingkan diri kepada Allah). Lalu diterima korban salah seorang di antaranya (Habil), dan tidak diterima (korban) dari yang lain (Qabil). Berkata (Qabil):" Sesungguhnya aku akan membunuhmu!". (Habil) menjawab: "Hanyasanya Allah menerima (korban) dari orang-orang yang bertaqwa;

Demi sesungguhnya! Jika engkau hulurkan tanganmu kepadaku untuk membunuhku, aku tidak sekali-kali akan menghulurkan tanganku kepadamu untuk membunuhmu. Kerana sesungguhnya aku takut kepada Allah, Tuhan Yang mentadbirkan sekalian alam;

"Sesungguhnya aku mahu supaya engkau kembali dengan (membawa) dosa (membunuhku) dan dosamu sendiri. Maka dengan itu menjadilah engkau dari ahli neraka, dan itulah dia balasan orang-orang yang zalim".

Maka nafsu jahat (Qabil) mendorongnya (sehingga ia tergamak) membunuh saudaranya, lalu ia membunuhnya. Oleh itu menjadilah dia dari golongan orang-orang yang rugi.

Kemudian Allah hantarkan seekor burung gagak (menyuruhnya) mengorek-ngorek di bumi supaya, diperlihatkan kepada (Qabil) bagaimana cara menimbus mayat saudaranya. (Qabil) berkata: "Wahai celakanya aku! Alangkah lemah serta bodohnya aku, aku tidak tahu berbuat seperti burung gagak ini, supaya aku dapat menimbuskan mayat saudaraku?". Kerana itu menjadilah ia dari golongan orang-orang yang menyesal.

Habil adalah mangsa bunuh pertama dalam sejarah manusia, dan kisah di atas memberi kita gambaran dua watak manusia yang bakal memenuhi bumi. 

Kita bukan jasad kita. We are not our bodies. Tubuh ini adalah barang bumi, barang dunia. Tetapi Nabi Adam adalah soul, ruh, yang pertama menduduki jasad homo sapien yang evolve dari rantai animalia. Ini bukan tempat Nabi Adam, bukan tempat kita. Kita akan mati, jasad kita akan kembali ke bumi, dan kita akan kembali ke sana.

Islam adalah fitrah, rasa harmoni, yang ada dalam ruh kita. Rasa sedar untuk menyayangi, rasa sedar untuk membuat kebaikan. Ini rasa yang ada dalam naratif Habil di atas. Manakala Qabil lemah dikuasai nafsu kebinatangan. Walaupun watak sejahat Ayu dan Along dalam drama Teduhan Kasih pukul 7 malam di TV3 setiap Isnin hingga Khamis itu nampak macam melampau dan anoying gila, tetapi kita kena sedar penulis novel tersebut mahu beritahu kita bahawa watak tersebut wujud di kalangan manusia. Awak, awak dan dia hidup di kalangan populasi baik-baik yang tak pernah terfikir untuk berbuat seperti apa yang dibuat Ayu, tetapi di luar sana ada manusia seperti itu sebenarnya. Jahat macam Qabil. 

Berbillion-billion manusia kini menguasai muka bumi, mula menunjukkan belang mencipta ciptaan yang cukup kompleks. Ciptaan fizikal atau spiritual. Dipengaruhi faktor geografi bumi yang berbeza, manusia bertaburan di bumi menganut budaya, bahasa, dan fahaman berbeza. Atas dasar perbezaan agama, manusia sanggup berbunuhan walaupun apa yang mereka dengar itu hanya agakan, atau assumptions, yang mereka dengar dari orang lain. 

Nabi Muhammad hadir di kalangan jahiliyyah Arabs untuk membawa semua perbezaan kembali ke dasar yang sama, yang satu. Sejauh mana pun kita berbeza, kita semua berasal dari Nabi Adam, dari clay, dan air. Semua berasal dari satu sistem evolusi, yang mana sistem itu berasal dari evolusi kosmik yang sama, dimulakan oleh Tuhan yang sama. Kita faham semua ini hanya dengan kembali kepada ilmu yang satu, iaitu fitrah Sunnah Allah. 

Satu kebenaran akan bercambah menjadi beribu-ribu falsafah seiring masa berlalu. Semua ini dibuktikan pada tamadun semua nabi even Nabi Isa dan Nabi Muhammad sendiri. Namun, Sunnah Allah, Takdir, atau Scientific Laws bermula dengan beribu-ribu hipotesis dan teori. Seiring dengan masa teori-teori itu evolve menjadi hukum yang paling tepat, yang paling berkesan, yang memberi value added dalam kehidupan kita sekarang. Ini beza antara ilmu perbahasan lughoh (falsafah) dan ilmu sains. Kerana sains deal direct dengan ciptaan Allah. Jika kita mahu mengenali pencipta, kenali ciptaannya, bukan?

Jadi mengapa kita masih menganggap sains anti agama? Walhal melaluinya kita mengetahui sistem Allah, melaluinya kita menjana ciptaan yang masuk akal, yang baik. Bahkan sains itu sendiri adalah makhluk Allah yang mengandungi parameter-parameter kosmik, yang memastikan bumi, matahari, bulan dan bintang berkerjasama memberi kita pentas hidup yang cukup indah ini. 

Islam adalah fitrah, satu law yang ada dalam jiwa manusia semenjak dahulu kala tidak pernah berubah. Ia bukan benda baru dibawa nabi baru. Rasulullah hanyalah muzakkir, pemberi ingatan kepada sesuatu yang telah Arabs ketahui. 


Ahad, 23 Jun 2013

Jerebu: bala mengabaikan suruhan Allah?

Pagi tadi @501Awani tweet bacaan IPU di Muar sebanyak 746. Aku sangka salah taip rupanya disahkan berita TV3. Bab ni berita TV3 boleh dipercayai. Kemudian dikhabarkan daerah Muar dan Ledang diisytihar darurat.

Apakah jerebu ini sejenis bala? Ya.

Allah buat sistem kehidupan ikut ukuran dia, ikut sunnah architecture azali supaya mula dari kun fayakun 'the big bang' sampailah ke detik kiamat, sistem galaksi, entropi, keabadian tenaga, quantum, kinetik dan ozon akan berfungsi mengikut acuannya. Perfectly arranged, semenjak inflation stage, epochs, kelahiran bintang, dan akhirnya dalam seluas-luas alam semesta ini muncul sebiji planet dipanggil Jarsoom.

Bumi.

Di planet itu, out of billions of them, Allah letak khalifah. Di kalangan pokok, binatang, yis dan lumut yang hidup mengikut program acuan azali, Allah hadirkan manusia ke dalam ekosistem itu yang mana dia punya pattern agak kompleks, agak melencong daripada tebiat normal. Manusia ada kebolehan mimik Tuhan, sekadar di bumi. Walaupun tidak bersifat ex nihilo sebab ini hanya mimik, manusia practically boleh mencipta. Mereka juga mentadbir urusan-urusan, mengumpul, dan memberi value pada sesuatu even pada sekeping kertas. Allah bagi sebiji bumi pada manusia, buatlah apa korang nak buat Allah bagi free. Inilah tempat permainan kamu, tempat kau beranak pinak, mengumpul-ngumpul, dan berbanding-banding [ayat].

Rosaknya bumi, di laut dan di darat, bukan buatan tangan harimau atau gajah. Binatang di hutan itu, sebuas mana pun mereka, seganas mana pun dubuk makan kerbau start dari bontot dahulu... bumi tetap tak terjejas malah maintain. Sebab bumi, pokok dan binatang berfungsi ikut 'The Great Laws of Creation' yang balance pada equation. Takdeer. Yang hanya boleh ubah satu ekosistem jadi tunggang terbalik, kalau bukan komet, adalah tangan-tangan manusia.

Sebab jasad manusia dihuni ruh suci yang ada daya imaginasi untuk mencipta. Manusia menyelesaikan masalah, bukan seperti binatang yang menyerahkan masalah mereka kepada sistem natural azali. Singa kalau luka ia akan berjemur dan kasi lalat kucup luka untuk kering dan berkuping. Jika tidak sembuh ia akan terus berjemur tunggu tanpa risau, ia akan sabar selama mana pun sistem natural itu ambil masa untuk sembuhkan ia. Singa tiada awareness untuk 'add value' pada sistem natural maka oleh yang demikian mereka tak layak diberi kredit. Manusia sejenis makhluk yang ada awareness akan masa. Mereka alergik akan perkataan 'tunggu'. Apatah lagi 'mati'. Maka risau andai sikit terlambat sembuh, risau kalau-kalau nanti mati, lalu mereka mencipta solution untuk cepat sembuh kembali. Sampai mahu gila Fleming temukan penicillin, dan berapa kos dibayar untuk cipta mikroskop Pasteur teropong mikroorganisma yang buat manusia sakit. Manusia buat ubat, vaksin, antibiotik dan hospital. Manusia buat sistem yang ada misi-misi cun di bilik-bilik berhawa dingin agar kita dicucuk dengan selesa dan indah. Even belum pun luka berlaku, manusia sudah sibuk bayar kos penyembuhan tersebut tiap-tiap bulan. Insurans.

Di bumi, manusia mencipta sistem sendiri kerana manusia adalah khalifah.

Malangnya, khalifah ini diuji oleh nafsu yang wujud dalam genetik jasad ini. Selain perlu manage syarikat, anak buah, famili dan persatuan, manusia juga perlu manage property yang paling dekat dengan dirinya sendiri iaitu dirinya sendiri - their body. Seringkali kita tewas, dan setiap kali itu juga kita akan buat keputusan tidak tepat. Setiap kesilapan yang dimanifestasi ke dalam bentuk fizikal, akan memberikan kesan negatif kepada ekosistem bumi. Pokok, binatang dan bukit wujud sebagaimana diprogramkan Allah, jerebu kuat mana pun mereka takkan buat kemah di padang Merbok riot. Mereka tenang-tenang saja bertasbih. Manusia yang buat asap, manusia juga yang sesak napas sebenarnya. Kala ni boleh la nak kata pokok kaktus tu jauh lebih cerdik daripada manusia.

Allah bagi kita sebiji bumi. Dari situ jasad kita keluar, ke dalamnya jua jasad kita kembali.

Yang baik itu untuk kita sendiri, setiap benda hodoh yang kita buat tetap kena pada diri kita sendiri. Allah di atas sana sikit pun tak berhajat pada kemahiran kita repair kereta atau solat. Kita solat adalah untuk kita sendiri. Kita pandai mengaji mekanik bendalir adalah untuk kita sendiri Allah tak ada nak panggil kita repair tangki air menggelegak di neraka nun sebab kita ada degree kejuruteraan mekanik. Kena sentiasa ingat kita dan Allah berada pada dua realiti yang sangat jauh. Kita terlalu hina. Allah terlalu mulia. Sebenarnya tunaikan semayang sebab nakkan pahala pun rasa macam tak sedar diri. Siapa kita nak minta syurga?

Pada aku, cukuplah kalau tak ke neraka. Nak letak balik aku hidup kat tepi sungai Kelantan tu pun dah okay.

Bala datang dari manusia untuk manusia. Bala muncul apabila manusia ubah sistem. Apabila kita ubah dietary omnivorous yang telah secara azali dikhaskan untuk fisiologi manusia, bala muncul dalam bentuk kanser. Jika kita ubah sistem ekologi, bala akan muncul dalam bentuk tanah runtuh, jerebu, kesan rumah hijau dan juga banjir. Ini semua ciptaanNya. Ini semua takdeer - qada dan qadar - yang kemas ditulis di Luh Mahfuz.

Sempena hari jerebu seMalaysia ni aku ada beberapa petua. Untuk elakkan sesak napas, jangan suka pandang keluar. Pandang kat dalam rumah saja, tenang-tenang saja baca Inferno. Ingatlah. Itu cuma asap ringan dari karbon ringkas bahan organik - pokok. Bukan asap bakaran tayar atau plastik. Dan pastinya...

Asap rokok 1000 kali lebih bahaya daripada asap jerebu.

Corruption has appeared throughout the land and sea by [reason of] what the hands of people have earned so He may let them taste part of [the consequence of] what they have done that perhaps they will return [to righteousness]. - Quran.


Khamis, 13 Jun 2013

Contengan malam : kenali diri, kenali Pencipta

Siapa aku ini sebenarnya?

Potong tangan aku, anggota itu akan jatuh mati dan reput. Aku akan terus hidup dengan tangan kudung. Potong kaki paras peha, kaki itu akan lerai mati busuk berulat dan reput. Potong satu lagi kaki, aku kendalikan wheel chair. Cacat tapi masih hidup. Kaki, tangan, peha adalah sebahagian daripada aku, tapi bukan aku. Potong kepala aku, mata aku akan terbelalak dan aku takkan mampu duduk dalam kepala atau tubuh sebab damage tersebut sudah melebihi 'basic design requirements'.

Bila 'jasad aku' reput, 'aku' terus pula ke mana? Atas wheelchair? Jadi hantu? Dalam kubur???

Seluruh jasad dalam cermin itu bukan aku. Tapi diberi pada aku. Sementara. Di dalamnya aku membesar mencari makna. Bila sistem fisio itu rosak sehingga bacaan pressure, oksigen dan arus elektrik tidak lagi mencapai spesifikasi standard yang diperlukan untuk sustain nyawa aku... 

Aku akan pergi.

Jasad aku ditanam di kubur. Reput jadi tanah. Isi daging aku yg mulanya disusui melalui tetek ibu dan seterusnya segala jadah stik lembu ayam kobis karot moi sup pepsi dan nasik yg telah usus aku tukarkan jadi daging dan lemak akan kembali ke dalam kitaran karbon planet bumi tunggu diconsume oleh makhluk lain. Aku pula akan kembali ke tempat asal aku habis kalau tidak ke situ ke mana lagi aku tak rasa macam tahu.

Siapakah aku sebenarnya? Ke mana aku akan pergi? Dan before that... dahulunya, dari mana aku datang?

It is a complete envelope. Satu rahsia yg maha gila. Penebat maha power. Galaksi terlalu luas, masa lepas berbillion-billion tahun cahaya dan masa depan juga dijangka lebih kurang berbillion lagi. Kita semua berada di dalam sebuah kurungan. Kurungan logik. So that, untuk keluar dari kurungan ini bukan dengan hydrogen-fueled roket atau mesin rentas masa tetapi kita cuma perlu lepaskan jasad yg dibina berasaskan sistem logik. Mati.

An-nass maksud dia pelupa. Nasiya - lupa, an-naasu - pelupa. Kita mula dengan memori 0, reset, clean and new. Ia satu penebat, akta kerahsiaan, disconnection process. Kita take over jasad bayi tanpa ada satu digit byte pun dalam RAM, hanya ada application asas di jantung utk pam darah, di peparu dan di otak untuk start up satu lagi sistem logik hisap susu melalui tetek ibu dan seterusnya mentekedarah segala jadah stik lembu ayam kobis karot moi sup pepsi dan nasik yg telah direcycle dalam ekosistem karbon bumi tinggalan mayat pokok, binatang dan manusia terdahulu. Selain drp itu.... nothing. Tuhan tidak mahu kita tahu sikit pun sejarah penubuhan kehidupan dunia kita.

Why? Kenapa?

Obviously. It will spoil the game. Hidup jadi tak sedap atau langsung tak jadi. Think about it. Allah buat kehidupan bukan main main. Hidup ini untuk kita enjoy, dan ia dicipta penuh serius agar menjadi. Roller coaster yg seronok dimain, tp tali pinggang dan kekuatan skru di rail bukan benda main main. So, insulation atau penebat rahsia hidup bukan satu benda main main. Kita jumpa sejauh jauh planet OGLE-2005-BLG-390Lb pada jarak 21,500 tahun cahaya dari bumi, dan kita juga jumpa sekecil kecil atom, quarks, dan anti matters... Tapi saintis takkan pernah hentam dinding alam. Never. Semenjak berbillion tahun dahulu Allah susun sistem ini untuk manusia ralit kupas satu persatu dari zaman kalkulator sebesar komputer sampailah kepada komputer sebesar kalkulator. 


We are in the middle of nowhere. No historical background. No printed objective or where we gonna end.... A complete insulation.

Biarkan orang yang jahil beriman ikut ikut orang, tapi kita yang faham kena akui dengan jujur, honest, telanjang, that.... God is awesome, almighty, powerful, and loving. Allah itu memang power, pemurah, teliti, dan sangat berkasih sayang.

Kita pula akan mati dan pergi ke tempat di mana semua rahsia didedahkan. Hari agama. Kenapa hari itu hari agama? Sebab ketika itu tak adanya orang Jepun pergi dekat supervisornya minta duit OT, atau Luiz Suarez minta release red card suspension. 

"Mark, it was just a yellow." Pinta Suarez
"Kita bukan kat padang wembley ni baghal," kata Mark Cutternburg, "kita kat padang mahsyar!"

Tapi Fernando Tores akan persoal AVB kenapa tipu dalam aggreement? Atau bapa arwah 
nurin minta lelaki kucing didedahkan. Manusia akan berhujah akan semua perkara, dan semua hujah akan sampai kepada persoalan agama. God, please put this guy in hell....

Argumen hari itu semuanya berkaitan rahsia, berkaitan apa yg cuba dijawab semua agama. It is a 'the real thing about religion' day. Semua berkait moral, humanity, rituals, kebenaran dan jawapan. Semua mahu disetelkan berdasarkan hukum hukum diin, yakni hukum fitrah atau kita faham sbg agama.

Richard Dawkin akan bangkit dan tanya, Allah, why you so shy away, so secretive, why You don't want us to know you? Mona Fendi akan bangkit dan dia tidak akan ditanya apa diet mahu langsing tapi kenapa potong itu orang? You mahu masuk neraka? Albert Einstein akan bangkit dan tanya why You created us and how did You manage to put a kun fayakuun, singularity so precise and started all the logics? Ini semua bukan sains, tapi believe, kepercayaan.

Now, paling sukar untuk kita terima... Kalau semua itu secara logiknya wujud, maknanya neraka juga wujud secara praktikal. Allah buat supernova berapa juta darjah celcius, neraka buat takat suhu lebur besi dah cukup gelegak bhai... 

Sekarang jawab... Mati nanti agak agak nak ke tempat baik ke nak ke neraka?

Hell. Neraka. In enjoying life and play around with the humanity rules... hell is the super real risk. You do this, a slight wrong, you know it is wrong... will you be able to stand up and bail yourself from hell? 



Isnin, 3 Jun 2013

Dia yang terlalu luarbiasa untuk diberi nama

Dari sekecil benda, sampai ke sebesar benda, Allah buat semua. The whole universe, Tuhan yang bina.

Whoever created this universe is definitely God. 

Tanyalah siapa pun, Chong Wei, Yahudi, Einstein, Christopher, Tokca, hatta atheist.... mereka percaya hal di atas. Cuma persepsi mereka terhadap Tuhan berbeza berdasarkan conditioning masing-masing.

Tugas kita orang Islam untuk sampaikan imej Tuhan yang paling kena, paling masuk akal. Tiada siapa tahu Tuhan itu bagaimana. Ia di luar logik. Walaupun begitu halnya, kita berupaya untuk pangkah mana-mana sifat yang tak patut ada pada Tuhan. Tokong... ia bukan Tuhan. Lemah... Tuhan tak mungkin lemah. Beranak? Tuhan ada anak dan isteri? How come? Apa kita cuba manifest Tuhan seperti manusia yang menjalankan pembiakan jenis seks untuk beranak? Paling selamat untuk kita biarkan benda yang kita tak tahu.
Dan juga Al-Quran itu memberi amaran kepada orang-orang yang berkata:" Allah mempunyai anak". (Sebenarnya) mereka tiada mempunyai sebarang pengetahuan mengenainya, dan tiada juga bagi datuk nenek mereka; besar sungguh perkataan/dakwaan yang keluar dari mulut mereka; walhal mereka hanya mengatakan perkara yang dusta. (Al-Kahf,  4 , 5 )
Perceptions will not add the truth even a bit - (Najm)

Persepsi-persepsi manusia takkan memberikan kesan hakikat Tuhan di atas sana... sikit pun. 

Yang pasti, yang paling rasional pada hemat manusia, Tuhan itu zat yang tidak boleh akal proses. Kita dibatasi satu sistem, sistem logik. Sistem ini berkesan hanya dalam ruang ini. Di luar sana, Allah ada. Bentuk Tuhan, Material Tuhan, Nama Allah tidak lagi boleh kita fikir, analyze atau decide. It is too much beyond logic. Maka Islam ajar untuk kita seru Dia dengan gelaran yg paling sesuai untuk Tuhan, Ya Allah, Ya Rahman, Ya Razzak, Ya Qowiy, Ya Hamid, Ya Latif... 

100 gelaran ini adalah sebutan-sebutan yang paling sesuai dengan Tuhan. Allah buat seluruh alam, maka kita seru Dia dengan panggilan Ya Razzak, iaitu pemberi rezeki. Tanya orang putih, orang putih akan setuju Tuhan itu Ar-Razzak walaupun dia Kristian. Kita berdoa dengan memanggil Ya Rahman, yang maha pemurah sebab Allah betul-betul bagi kita kehidupan ini FOC. Cuba tanya Dalai Lama betul dak, dia akan jawab betul. 

Islam adalah agama paling logik dalam dunia. Islam adalah agama yang kita boleh challenge tanpa perlu takut disumbat ke neraka. Malaikat yang maksum pun persoal Allah buat Nabi Adam, takkan kita nak persoal Imam Syafie tak buleh? Allah selepas itu, dalam surah Al-Baqarah tidak tinggalkan soalan malaikat tak berjawab, Allah pertunjukkan bukti-bukti Nabi Adam itu bukan seperti sangkaan malaikat. Apa itu bukan sejenis Q&A, sejenis reasoning, sejenis debat ilmu berasaskan hukum qadar?

Islam disebarkan pada paksi ilmu, bukan paksa. Islam benar dengan acid test, bukan autokrasi. Rasulullah suruh fikir sebelum percaya. Rasulullah tak wajibkan puak Arab masuk Islam tetapi baginda wajibkan keadilan, haramkan kezaliman sebab itu asas untuk jadi manusia. 

Nabi Muhammad membawa satu sistem yang mengangkat darjat sains dan 'reasoning'. Setiap hujah dipasak fakta sains. Agama ini telah menggoncang dunia dengan kelahiran para cendikiawan yang menemukan asas resipi teknologi nuklear, processor, bateri, elektrik, optik, genetik dan quantum lalu seterusnya mengjangkiti para pemikir Barat dengan algorithm sains sampaikan ajaran gereja-gereja Kristian ortodoks dipulau oleh para genius.

Lama-lama resipi tu dapat kat depa, lebih-lebih la pula.

Rasulullah mengajar kita Tuhan semua manusia adalah Tuhan yang sama. Berbeza kita pada persepsi itu biarkan berbeza kerana hakikat Allah takkan tergores akan hal itu. Biarkan mereka dengan agama mereka, as long as kita diberi hak yang sama. Jenayah itu bukanlah berlaku kerana manusia ingkar hukum agama. Tetapi para penjenayah ingkar benda-benda basic saja. Semua tahu kita tak boleh mencuri. Semua tahu kita tak boleh merogol. Tak payah karang kitab kuning pun, semua manusia tahu apa itu keadilan. We just need to think them out.

Islam ialah nasihat. Satu nasihat agar kita hidup sebaiknya, untuk menurut fitrah yang menjuruskan keadilan. Satu nasihat untuk kita guna kapasiti manusiawi kita semaksimum mungkin untuk keadilan sejagat. Satu nasihat bahawa akhirat itu benar. Sebarang pertelingkahan bukan habis takat mati, tapi akan diadili di depan Tuhan nanti. Kita semua akan dihakimi pada hari agama.

Islam tidak perlu dipaksakan ke atas manusia. Manusia yang betul berfikir akan rasai sendiri apa itu Islam. It is the work of the laws of universe.

Itu hukum Allah. As real as gravity.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...