Jumaat, 28 Ogos 2015

The fault in our stars

At night, looking up to the sky, there are two things that we can choose to observe.
  1. The bright shining stars 
  2. Or the black canvas between the stars that scientifically hide monstrous creation like black holes, dark matters, or lambda that is slowing the gravity down until the whole space collapse...
Life that is given to us is symmetrical. It is in equilibrium, which means that it is impossible for the good things to exist with the absence of equivalent bad things. To see the rainbow, you have to deal with the rain.

I love Hazel Grace and Augustus Waters. The strength, the honesty, the way they discussed their faith in a manner that death for them is real, and is happening... it stung my conscience deeply. Seriously, if you want to listen to the deepest talk about faith, about hereafter, listen to the one that will be hung to death tomorrow. It will be as creepy as how it is going to be.

Banyak benda hodoh dalam hidup ni kalau kita nak collect masuk dalam kepala, kalau tanya orang Melayu mungkin akan dijawab berbaur politik tapi kalau tanya mereka yang tinggal di Palestine, di Haiti, di Somalia atau di Setinggan jawapan mereka akan muncul jauh lebih menyayat hati. Di FB, di paper, di online paper, banyak benda hodoh untuk kita baca dan simpan dalam kepala, yang mana masa yang kita guna untuk menilik cerita-cerita, video-video, dan cacian-cacian di media sosial adalah sebenarnya umpama kita berbaring di padang di waktu malam dan melihat ruang hitam yang ada di antara bintang-bintang.

Dalam badan Hazel dan Augustus ada cancer. Tahap 4. Hazel mempunyai ketumbuhan di thyroid yang menyebabkan paru-parunya lemah yang setiap masa hidungnya berwayar untuk bantuan oksigen, manakala Augustus pula ada barah tulang yang merebak ke seluruh tulang di tubuhnya, menjangkiti organ dalamannya. Their life basically fall on the dark sky between those bright shining stars. They have short life. But, it is not the short time is counted, they said, but how you fill it.

Between 0 and 1, you can create infinity of numbers to fill in between them. 0.1, 0.11, 0.984857684567845... and so on. Infinities. It is as meaningful as infinities between 2 and 3, or between 0 and ∞. Sesetengah orang mungkin sudah hidup selama tiga puluh tahun tetapi masih belum tahu apa yang sebenarnya ia mahu dalam hidup, malah masih mencari-cari apa itu rasanya cinta. Jadi apa ertinya 30 tahun itu bagi dia? Apa erti 400 tahun hidupnya pokok Jati di hutan itu yang berdiri kaku melihat awan dan hujan langsung tiada cita-cita, apatah lagi kebolehan merasai betapa nikmatnya tatkala dapat memeluk seorang isteri.

So, utilize this life. Pilih apa yang awak nak lihat, bintang yang tersenyum atau space hitam antara mereka. 
 

Isnin, 17 Ogos 2015

Kasyaf dan Triloginya, pembikinan...

Sekarang ni tengah pulun novel kasyaf 1 dan 2, dan memang dah lama hilang keyakinan untuk tulis blog. Kadang2 bila terbit isu baru, sambil minum petang sempat la juga buka blogspot, ingat nak taip post baru dah alang2 ada isu dan blog pun lama dah bersawang. Tapi taip sekejap lepas tu... tutup balik. Sambung minum petang dan baca paper.

Tak banyak nak share sekarang ni, walaupun hidup di Saudi ni banyak juga la benda boleh share. At least tulis something yang macam travelog kan.

I've changed.

Kebelakangan ni aku banyak baca cosmology, yang tak menjamin pengetahuan dalam astronomi. Astronomi ni convensional, lebih kepada fizik tradisi. Cosmology lebih kepada ujikaji cahaya dan dia banyak theoretical physics.  Walaupun banyak juga benda tak paham, at least aku tahu apa benda yang aku tak paham. Haa...

Anyway, it helps. Bila menulis Kasyaf, sebuah novel yang related dengan cosmology, stellar, dan sains futuristik, buku2 Michio Kaku dan Holographic Universe banyak membantu. Baru terasa lancar menulis.

Alright, berkenaan Kasyaf.

Sepatutnya sambungan kepada Kasyaf, known as Mutan, terbit July baru2 ni kalau ikut queue tapi terpaksa ditangguhkan demi untuk re-edit Kasyaf 1, in order to make the book more edible, readable. Aku hargai peminat Kasyaf 1 dahulu, in its original form, but somehow untuk grab larger pie, aku kena buat something pada buku tu. Especially taking notes from Pingu Toha, Syafiq Syaihan, dan isteri saya sendiri, Zarine.

Kasyaf agak berselirat pada first few chapters yang akan buang mood pembaca ke laut, yang betul betul tegar dan penyabar sahaja yang akan lepas bab bab pertama. Pingu Toha wrote on this. Kasyaf perlukan story line yg progresif tetapi dinamik. Satu muqaddimah as simple as possible untuk spark satu benih yang meresap masuk dalam jiwa pembaca, so that lepas tu dia akan stuck. Yang bila kita selit dengan teknologi teknologi nuklear luar waras pun dia akan stuck dan hadam.

This is learning process.

Kasyaf akan menjadi trilogi. Kerana cerita ini bermula dengan Yuda di Padang Maya, novel dengan Jemari Seni. Untuk kesinambungan, kisah Yuda akan disusun semula untuk saya align dengan Kasyaf punya konsep yang fast pace, high tech.

Yuda will be the third book for this trilogy. But, it is a prequel.

Kasyaf 1, Kasyaf 2 - Mutan, Kasyaf 3 - Yuda (prekuel) insyaAllah akan disiapkan sebelum hujung tahun. Apabila siap Kasyaf dan Kasyaf 2, aku akan cuba hantar proposal untuk fixi pertimbangkan insyaAllah.

Dengan ini akhir kata aku ucapkan good luck untuk diri sendiri, dan berusahalah untuk menjadi penulis yang novelnya laku dijual. Berkat. Amin.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...