Sabtu, 26 Oktober 2013

Novel terbaru Xarine - Kasyaf

Ya. Khairi Mohd, bukan lagi Xarine. Hopefully keywords tajuk ni terjumpa oleh mereka yg follow Xarine di Jemari Seni.

Aku kini menulis dengan Fixi, novel pertama - Kasyaf.



Kasyaf adalah kesinambungan daripada Yuda di Padang Maya. Jika Yuda pengembaraan manusia ke alam jin, Kasyaf pula sebaliknya. Kisah jin-manusia ini berbentuk trilogi. Dua lagi buku akan diterbitkan, sambungan dia lah. Jadi untuk follow perkembangan novel Khairi Mohd, boleh follow di facebook (search Khairi Mohamad) dan twitter @1khairimohd.

Pembikinan Kasyaf selama setahun setengah membawa aku ke Agensi Nuklear Malaysia. Walaupun tak boleh masuk ke TRIGA, tapi sinar gamma dalam tu aku boleh rasa guna kasyaf. Peh. Aku punya konsep nak bawa orang baca benda-benda akademik, yang aku gaul jadi novel. Pada masa sama, ia kena ada ruh. Iaitu pengajaran dan teladan. Kan.

Aku mengantuk sebenarnya ni. Untuk urusan pembelian:

Sila hubungi @1khairimohd atau whatssap di 0162033009

Stok #Kasyaf masih ada setakat 27 Oct, tak tahu la besok masih ada ke tidak. So, sila PM cepat-cepat. Harga RM24, RM6 pos semenanjung = RM30 kesemuanya. 

Bank maybank 153010280533
Atau CIMB. Sila SMS, PM, atau Whatsapp. Okey.








Pelbagai reaksi

Memang di akhir bab, aku akan reveal saspens utama iaitu menatang apa Lakhus ni. Cuma persoalan lain ada tergantung yang disimpulkan pada perkataan bersambung. Salsabila ke mana, Lab Four, dan lembaga apa yang keluar merayap dari Lab Four. InsyaAllah dalam sekuel semua ada, katup kes.

Sekarang aku paham perasaan Yusri KRU. Bila cuba buat filem canggih kena kutuk. Tak de la canggih pun Kasyaf ni, tapi bila kita cuba lari dari genre biasa, orang akan react nak tiru orang putih. tak original. 

Kasyaf berlaku di Bangsar, Shah Alam dan Dengkil. Konflik melibatkan nuklear, benda yg kita dah ada semenjak 1981 lagi. The whole book is about Malaysian, original Malaysian's stuff. Lokasi semua dilawati dan dicatit dan kalau trace Jalan Permata tu, korang akan sampai ke Villa Quasar versi real. Dan ia digarap secara fast pace thriller, real time. Benda ni orang Melayu yg baca Adam dan Hawa tak biasa. 

Buku tidak boleh kosong. Ajaran moral, teknologi, dan certain knowledge, mesti kena ada. It is a research, yang perlu diproses menjadi cerita tak kaku macam buku teks. Jadi sesetengah perenggan akan ada sedikit literature, benda yg sinonim dalam buku-buku Stephen King atau Dan Brown. Kasyaf ditelaah dua peringkat, oleh beberapa individu yg fasih tentang bahasa, dan nuklear. Korang boleh bezakan susunan frasa dia macam mana, dan kualiti ayat yang digunakan. Ia bukan kerja aku, kerja editor-editor Kasyaf. Aku lambak je, edit sikit-sikit. 

Aku pernah baca komen berkenaan novel Inferno. Buku tu power. Tapi haters Dan Brown akan cari sedikit opening untuk condemn, highlight the boring part, forget the rest. then the whole book is like a trash for them. All the page turner, the actions, the imagination that brought up in 600 pages, evaporated into nothingness. Mereka percaya ini adalah untuk balance up the community response jgn nampak power sgt. 

Terima kasih Pingu, my best friend that brought up two sides of the novel. Dia kasi tau kelemahan, dan at the same time, dia juga petik part mana yang buat dia baca novel tu sampai habis. At least, kita rasa balance dan tak lah teruk sangat. At least, it has a value than a mere zero. 

Alhamdulillah, setakat ni respon tu okey. Thanks for all the support. Thanks FIXI.






Rabu, 16 Oktober 2013

Dapatkan Kasyaf dari penulis sendiri




Untuk urusan pembelian, sila hubungi:

Twitter - @1khairimohd
Whatssap / SMS - 0162033009

Harga RM20, RM6 pos semenanjung = RM26 kesemuanya. 
(RM10 untuk pos ke Sabah dan Sarawak)

Bank in jumlah tersebut ke: 

153010280533
Mohd Khairi Mohamad

03060031275529
Zarine bte Zakaria










Ahad, 13 Oktober 2013

Kasyaf - The making of...

Terima kasih pada semua pihak yang bertungkus lumus turut serta dalam menerbitkan, meng-edit, dan mempromosi novel Kasyaf. Terutama pihak Fixi, Lejenpress dan gerak budaya.


Pada aku semua kita unik dgn cara masing-masing. Allah bagi kebolehan tu untuk kita polish dalam keadaan syok, maksud aku, kita suka apa yang kita buat. Dan produk dari hasil tangan kita itu pula cantiknya boleh digunakan orang lain untuk menambah kebahagiaan mereka. Steve Jobs, Zuckerberg, Bill Gate, Alexander Graham Bell dan Mendell, mereka semua ada budi pada dunia. Tengok aku petik nama besar masing-masing dah faham.

Korang semua ada keunikan, passion, minat mendalam. Jangan sia-siakan. Hasilkan sesuatu. Aku bekerja sbg jurutera menjalankan tanggungjawab, ikut jobscope yg ditetapkan. Namun personally, skill aku paling power adalah berkhayal, sebenarnya. Aku pernah berkhayal atas pokok mangga, sebuah filem dari awal sampai akhir aku layar dalam kepala je. Rilek je.

Aku start tulis novel di sekolah rendah dalam buku 555.

Di sekolah menengah aku suka tulis surat layang ke gadis. Woho.

Kasyaf ni sebenarnya sambungan novel Yuda di Padang Maya. Tapi aku terpaksa ubah sikit nama watak utama. Professor Zack semasa remaja dulu dalam Yuda dipanggil Don, pendekan Riduan. Daiyyan adalah Zamsari. Alissa jadi Marlisa, Azmi dan Amsyar dikekalkan.

Kisah jin dan manusia ni diwujudkan dalam bentukTrilogi. Manuskrip asal yg ada pada aku ni ada 3 bhg. Kasyaf ni episod nombor 2. Yuda first. Dan yang ketiga adalah lebihan daripada manuskrip Kasyaf yang terpaksa dipotong pada 90k patah perkataan untuk dimuatkan dalam frame 424 page maximum oleh FIXI. Maka Kasyaf terpaksa dibuat dengan 'Sambungan'... 50k skrip tunggu untuk aku finalize, yang mana kalau untuk Kasyaf aku terpaksa ke banglo Khir Toyo dan Agensi Nuklear Malaysia untuk tulis, sambungan Kasyaf perlukan aku pergi ke Kedah pula. To make my elaboration as real and vivid as possible, I have to see them, talk to them and understand them.

Thanks ramai tweet suruh cepat2 sambung. Hoho. InsyaAllah, dalam masa setahun akan diusahakan untuk prekuel iaitu buku pertama "Yuda" yang telah dilayar semula menggunakan teknik fast pace thriller. Prekuel Kasyaf tidak sama dengan Yuda di Padang Maya. Ini skrip baru, totally new. Cuma trilogi ini akan mengambil lokasi penggambaran sama Hijab Kabir dan para jin semua di Naruka, Tranta dan Mohahasak.
Dunia ini dah berlumut wujud dalam kepala aku. Dalam kepala aku mereka wujud, berjalan dan berak. Siluma itu ada.


Aku kan pakar khayal. Klos-klos, Oggur dan sistem biologi masyarakat jin dah sebati dengan imaginasi aku. Inilah basic ingredient untuk Kasyaf, Yuda dan episod 3. Beberapa terma dan konflik dalam Kasyaf akan diperincikan dalam Yuda. Mengapa Marlissa buta. Siapa yang tulis nota di meja Datuk Hashim. Siapa sebenarnya Silfia (page 276). Apa itu klos. Di mana Tranta, dan apakah betul Tranta itu sangat cantik dan damai. Siapakah Siluma Bosburor Tagalian dan apakah sebenarnya pseudosains yang kononnya menyatakan sains spiritual jin menembusi hijab jin-manusia, bukan manusia. Dan seterusnya, apa itu kitab sihir kesepuluh.

Jin makhluk spiritual. Makhluk yang mampu keluar dari jasad mereka dan merentasi ruang hollow untuk mampir ke dunia manusia dan merasuk manusia. Jin hidup dalam sistem ekologi yang berevolusi pada paksi spiritual, bukan logik. Mereka menggubah tamadun pada proses biologi, dari sebentuk paku sampailah kepada tali leher... produk mereka diproses menggunakan fungsi biologi. Manusia evolve pada paksi logik di otak kiri - komputer, mesin, fizik, dan matematik. Jin lebih ke kanan dan mistik - aura, Qi, energy dan ruh. Aku akui benda ni kedengaran gila bila aku mula masukkan teori kuantum, 7 dimension dan hukum cahaya untuk sokong teori fiksyen aku. Aku mahu gaul dia agar bila dibaca kedengaran saintifik walaupun semua lebong belake.

Itulah fiksyen. Star Trek pun buat mende sama. Tak caya tanya Spock.

Aku harap Kasyaf sesuai dengan citarasa majoriti pembaca mahu pembaharuan dalam industri penulisan melayu. Terima kasih.



Rabu, 2 Oktober 2013

Mr Bean masuk Islam? - Jawapan PA dia

Bila ramai tanya dekat FB dan twitter, aku pun tanya google. Laman web israel kemudian tanya sendiri PA Prof Rowan Atkinson atau Wan Atkinson Wan Abdullah wannabe, dan ini reply darinya:


Penganut Islam skrg kebanyakannya kanak-kanak jadi benda2 hip macam ni memang kesukaan mereka.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...