Writen by me

Khamis, 26 September 2013

Kassim Ahmad

Mungkin ada antara korang rasa aku ni anak murid Kassim Ahmad. Aku baru saja baca blog dia semalam. Aku jumpa banyak persamaan, tapi pandangan aku tidak pernah berputik dari idealogi Kassim Ahmad. Pandangan aku berputik daripada analisis sendiri. Persamaan muncul apabila point of view synch ke kiblat yg sama – truth.

Aku tak mahu kita terlalu strict dan jumud dengan agama. Aku mahu kita lebih berdikari, lebih berani sebab dunia di depan kita bukan makin selesa. Aku mahu kita semua cabar retorik agama. Semakin kita matang, semakin kita lantang. Kita lantang bukan lawan Tuhan, tapi melawan persepsi-persepsi salah manusia terhadap Tuhan. Kita lawan manusia. Bukan Tuhan. Manusia yang mendakwa itu ini daripada Tuhan tanpa ada alasan yang padat, menghasilkan aturan hidup yang salah dan bawa penyakit.

Orang lain jauh ke depan, kita yang di belakang masih perasan suci syok sendiri.

Apa saja bawaan manusia mesti dicabar dengan hukum-hukum jirim pemberian Allah. Retorik mesti dibahas secara empirik.

Allah mencipta bumi ini sebaiknya, dan wahyu kepada Rasulullah banyak menyuruh kita menerokai bumi untuk belajar dan ambil pelajaran. Sebab pokok, batu dan menatang adalah guru yg takkan menipu. Melalui pelakuran isotop karbon, kita boleh tahu umur fosil dalam batu dengan tepat. Kalau tanya 10 manusia, kita akan dapat 10 jawapan berbeza. Karbon tak menipu. Penicilin tak menipu. Ayam tak menipu. Ulama adalah mereka yang mengkaji ciptaan Allah, bukan yang mengkaji barang bawaan manusia. Staf-staf NASA terdiri daripada para ulama. Stephen W Hawking adalah ulama. Mereka sebenarnya ulama bukan Ust Azhar Idrus. Ust Azhar sampaikan apa yang dia belajar, tapi dia bukan pakar dalam sesuatu bidang yang spesifik. Dia baca, dia ulas sebagaimana waqi’ pendengar tapi dia tak buat analisis dan update pendapat Imam Syafie. Dia malah takut kalau berlainan. Dia bukan ulama, tetapi penyampai. Walhal ulama di NASA setiap hari update benda baru, benda baru, berkenaan alam semesta ciptaan Tuhan. Benda yang diberitahu National Geografi dan NASAlah benda yang boleh menguatkan iman. Sebenarnya. Sekiranya kamu berfikir (afala ta’qiluun).

Ulama = pakar.

Sepatutnya kumpulan pakar dalam bidang lughoh arabiah, arkeologi, cosmos (falaq), matematik, fizik, biologi (doktor2), dan kimia yang perlu duduk semeja untuk menterjemah Quran, bukan mufti. Sebiji Quran tak boleh ditafsir oleh seorang manusia, tetapi sekumpulan manusia yang pakar dalam ilmu-ilmu sains.
Ajaran yang valid 200 tahun dulu di Mesir, tak semestinya valid zaman sekarang di Malaysia. Kita kena update, progress. Walaupun ada dalil, dalil tetap dalil, yang mahu kita update adalah tafsiran terhadap dalil itu. Kalau tafsiran ayat Quran tidak fleksibel, dah lama Quran itu berbentuk kod-kod yang setebal meja tulis. Tujuan keadaan Quran begitu untuk mengekalkan variasi manusia, kerana Allah buat kita berbeza dan Quran galakkan perbezaan agar kita bermuamalat cipta tamadun dan hargai kelainan.

Kena sentiasa senyum raikan perbezaan. Budaya, agama dan idealogi. Ini semua pemberian Tuhan dari atas sana.



Rabu, 11 September 2013

Personaliti, karakter & agama.

Sebelum ke Algeria, aku ke Jeddah dulu. Ada tugasan dalam bidang kejuruteraan air RO untuk manfaat populasi di padang pasir. Selama kat sana, sambil-sambil makan kebab, aku perhati kehidupan masyarakat Arab serta perangai mereka. Generally, mereka ni kaya budaya tetapi kurang karakter. Benda basic yang banyak tergendala.

Bab makan cukuplah. Diorang makanan bersepah. Nak makan sekor ikan, mereka ambik dua. Satu untuk dimakan, seekor lagi memang purposely untuk dibazirkan. Majoriti memang begitu. Lepas makan lap tangan pakai tisu tohok bawah meja katanya ada khadam yang akan sapu, merujuk kepada pekerja Bangladesh. Banyak lagi kalau nak cerita bab sosial, pekerjaan dan sivik.

Pada masa sama kita dengar cerita dari Europe yang lain bunyinya contohnya taman mereka langsung tak ada sampah; tukang sapu sampah pun tak ada. Di Korea, tandas berair itu dianggap kotor walaupun air itu jernih lelehan paip. Kering itu bersih, maka tandas awam diorang kering tak ada air. Kalau tumpah cepat-cepat dilap.

Kat Algeria tandas awam pun tak ada sebab membina tandas dan caj orang terdesak mahu kencing itu satu perbuatan terkutuk di sisi agama. Jadi lebih baik tak ada tandas? Over there, that logic works perfectly.

Aku tak rasa sikap dan perangai ini ada kaitan dengan agama sebab sebenarnya dalam dunia ni majoriti orang tak mengamalkan agama mereka. Kalau ada yang istiqomah pun, mereka berselisihan sesama sendiri. Variasi sikap manusia, faktanya, banyak dipengaruhi faktor geografi dan genetik. Agama hanya jadi kambing hitam untuk banyak perkara, itu saja.

Allah buat kita semua berbeza untuk berkenalan dan saling berkolaborasi dalam pembinaan ketamadunan. Sana banyak epal, sini banyak durian... kita pun exchange nilai-nilai ini merentasi lautan.

Perbezaan buat hidup happening bukan macam spesis kuda belang. Evolution. Allah yang tetapkan set-set hukum biologi di bumi menyaksikan kita semua evolve dalam iklim dan ekosistem berbeza sehingga jadi berbeza... justeru tak salah untuk kita jadi diri sendiri. Kau nak pakai jubah, kau pakailah. Aku orang India maka aku pakai kain pelikat. Kau makanlah French fries, aku suka kari kepala ikan.

Namun pada satu hal Tuhan kat atas sana suruh semua manusia bersatu.

Apabila korang melancong, korang nampak lain bangsa lain makanan ruji mereka bergantung pada lokasi populasi mereka dan ekosistem. Orang Europe makan gandum, orang Asia makan nasi. Di China, selain babi, mereka juga makan kucing, anjing, monyet dan apa saja yang ada kaki dan bulu. Di Bandung, mereka makan ubi kayu setiap hari dan minum teh O tanpa gula. Aku minta gula, awek Bandung jadi tak tentu arah cari gula di dapur restoran. Di Algeria, mereka makan escargot, udang pula mereka tak makan.

Now think. Walaupun makanan manusia pelbagai, zat-zat makanan yang diserap tubuh adalah sama. Makanlah apa pun, yang sebenarnya diperlukan badan manusia hanya beberapa perkara yang asas, tak kira kau Jepun ke, Melayu ke, India ke, Icelandic ke, adalah sama. Otot kita duplicate sel dengan protein, tulang memerlukan kalsium, darah memerlukan ferum, lendir memerlukan apa benda tu... semua sama. Walaupun makanan yang disumbat ke perut berbeza.

Manusia boleh hidup sihat hanya makan vitamin tak ada masalah tapi manusia gila pun tak akan buat macam tu. Yang buat proses makan jadi seronok adalah sambal belacan tu walaupun yang menyeronokkan itu akhirnya keluar jadi tahi saja.

Rupa luaran kita berbeza ada pendek ada tinggi, ada hitam ada kelabu. Tapi organ dalaman kita yang menjalankan fungsi penting tetap sama. Kita lalu boleh menderma organ dalaman kita selepas mati. Paras manusia yang berbeza menjadikan manusia bersuku-suku. Perbezaan budaya manusia ini buat hidup mereka happening, business running, dan seronok travelling try sushi, try kebab, try ulat sagu upload ke Youtube. Tapi sistem fisiologi basic manusia yang cukup penting memegang nyawa itu... semua sama. Jantung, hati, pankreas, ginjal, testis... semua sama.

Dan bercakap berkenaan akhlak, kita pasti berbeza personaliti tetapi karakter yang kita perlu ada adalah sama.

Budak-budak boleh diajar jadi guru, saintis, doktor, askar, dan seniman bergantung pada kebolehan akal mereka, tetapi untuk pastikan mereka berjaya mereka perlukan basic karakter atau attitude yang betul. Attitude yang betul adalah attitude yang sama tak kira nak jadi cikgu ke doktor. IQ kita mungkin power, tapi EQ benda berbeza. IQ itu sambal belacan, EQ itu protein. IQ akan build up personaliti, EQ akan bina karakter. Personaliti itu variety kita, perbezaan kita yang buat populasi kita happening. Karakter adalah asas nilai seorang manusia; macam vitamin dalam makanan. Macam organ dalaman.

Arabs menang personaliti, karakter fail. Menjadi budaya mereka muliakan tetamu dan memang betul-betul kita dilayan bagai raja, tapi kalau ke masjid selipar hilang juga.

Dalam dunia ini, generally ada dua properties untuk sesuatu benda yang diciptakan Allah... major dan minor, main dan sub, first priority dan second priority..

Fundamental dan supplementary.

Okay...

Apabila korang melancong lagi, korang nampak lain bangsa manusia lain amalan agama mereka. Kalau ke Eropah, rata-rata manusia menganut Protestan atau Katolik yang bagi mereka Kristian adalah satu ajaran yang suci. Kalau ke Turki atau Lubnan, konfius sikit. Kalau ke Jeddah, UAE, dan negara Arab berdekatan, mereka menggelarkan diri mereka orang islam yang suci dan wajib ke syurga. Kalau ke Iran mereka menganut Islam syiah yang suci juga. Kalau ke Malaysia, kita lihat ada orang Islam yang agak pelbagai dan mereka semua suci, agama lain mereka anggap sampah.

Kalau terlebih sambal belacan, ia jadi meletihkan...

Agama sepatutnya berbentuk kod bukan falsafah. Spesifik kod yang diwajibkan patuh jika tak mahu dihukum bunuh guna petir atau bah besar. Ini soal syurga neraka maka beragama itu wajib. Jika Allah mahu semua manusia sembahyang, adalah sangat logik jika Allah buat otak manusia cukup-cukup untuk mereka sembahyang macam brader plastik kat tepi hiway under construction yang lambai bendera merah bergerak guna bateri. It fit its purpose perfectly.

Lalu tak perlu guna otak, tak perlu bertafakkur akan kejadian langit, dan tak perlu berkreativiti sebab kod-kod sudah ada. Akan tetapi, mana-mana agama tiada kod spesifik. Semua fleksibel, bervariasi... sehingga pattern agama mengikut budaya dan geografi.

Cuba keluar sekejap dan lihat dari sudut yang luas dan neutral. Semua agama asasnya sama. Semua agama mengajar manusia membina karakter yang baik agar kita berpersonaliti dan bersosial dalam komuniti yang adil. Seperti budaya dan makanan, agama turut kena tempias sama. Apabila merentasi bentuk muka bumi yang pelbagai manusia turut menerapkan kretiviti masing-masing agar penyampaian kod-kod agama mereka sampai. Lalu benda basic kini ada flavor. Macam Scott Emulsion letak oren dalam cecair DHA agar budak minum.

So, guys, with our capacity as the most advance human on Earth, can we, Malays, Chinese, Indians, spot this clear message? What is the end goal of religion? The protein or the flavor?

Be different but don’t alter the basic design.

Awak boleh modify kereta awak ikut suka awak, tetapi jangan sampai skirting bumper depan block lubang angin untuk combustion. Kereta cantik start tak boleh langsung tak guna. Awak boleh pasang personaliti yang bergaya dan unik tapi jangan sampai gadai karakter, jangan sampai mencuri, menipu, merogol.

Manusia sentiasa dalam denial. Orang lain mati, seorang tak boleh terima diri sendiri mati. Kita terlalu mahu dikenali sebagai seorang pengikut agama yang suci sehingga kita lupa objektif sebenar agama. Kita terlebih sambal belacan, lupa bahawa yang kita perlukan hanya vitamin itu.

Rituals, perselisihan pada qaedah, amalan-amalan unik dalam agama hanya supplementary yang buat sesebuah agama itu unik. Namun dasarnya hanyalah sunnah Tuhan iaitu:

To work the way natural things work, to live the way we are created to live.

That is basically religion, dan Islam, mengikut apa yang aku fahami, agama paling neutral dan fleksibel dalam dunia. Certain people dalam Christian dan Yahudi akan mendapati benda sama bila mereka kembali ke asas agama, bukan ritual sampingan. Most of the time, bila jumpa kawan-kawan lain agama, kita akan bercakap benda sama. Tuhan, ya, Tuhan atas sana sama saja, I can be right, I can be wrong, either way, the Guy up there is always the same Guy. Walaupun ada seribu agama atas dunia dengan seribu tuhan, Pencipta semua manusia adalah Pencipta yang sama.

The whole world is designed by the same architect.

Semua manusia mati. Tapi tak pernah ada lagi manusia mati hidup balik dan cerita alam sana bagaimana. We just speculate the things, mereka yang terdahulu yang speculate things up --- assumptions.

Dalam Islam, semuanya metafora. Kiasan. Akhirat, alam kematian diterangkan dalam bentuk metafora, sesuatu yang kita tak boleh tahu guna logik, tapi diceritakan guna benda yang kita boleh faham dan perkaitkan.

Islam mengajar kita mengenal Tuhan pada kuasaNya, pada luar-logik kewujudanNya, pada sifat-sifat sepatutnya yang Dia ada. Bukan pada nama. Tuhan tiada nama Khas Allah. Apa saja tentang Tuhan tidak mutlak sebab siapa kita untuk tentukan sifat Dia di sana? Rasulullah cuma membawa satu persepsi yang paling adil buat Pencipta, assumptions yang lebih tepat dan logik, jauh lebih rasional daripada batu dan pokok. Tuhan kita semua, Entiti yang telah start off the Big bang, the Evolution, dan apparently yang telah susun cerita hingga kita semua tercipta... adalah Entiti yang sama. Itu fakta. Apa yang disarankan agama masing-masing... itu persepsi yang masing-masing cipta. Faktanya, wujudNya di atas sana... none of our business. Dalam Islam, semua adalah kiasan agar benda yang tak logik itu kita boleh imagine guna logik.

Jadi kenapa nak berkelahi kerana benda yang hanya kita assume?

Setiap tamadun ada cara penyampaian mereka berkenaan hukum civil, keadilan dan kemanusiaan. Manusia mesti hidup dan berinteraksi sebagaimana cara yang telah ditentukan Allah dalam genetik mereka – fitrah. Awak boleh jadi unik, tapi jangan breach fitrah. Awak boleh makan apa saja, tapi jangan makan antitesis pada vitamin iaitu racun. Ini sunnah kejadian Pencipta.

Manusia, makhluk ciptaan Allah yang paling advance, telah diberikan kebolehan universal iaitu fitrah dalam hati – honesty, responsibility, amanah, ehsan, dan empathy. Yang mereka sebut character dalam buku motivasi. Ini pemberian Allah dalam jiwa. Kita rasa naluri ini personal, tetapi ia general. Semua manusia ada naluri yang sama walaupun mata warna lain-lain. Ini value asas kita sebagai manusia, yang mana kalau value ini rosak, rosak lah manusia seluruhnya. Apabila value ini rosak, matanya akan jadi buta, telinganya pekak dan dia sesat seperti hewan. Semua ini diterangkan dalam kitab.

Islam mengajar benda basic, tetapi rentasan budaya manusia mempertaruhkan kretiviti masing-masing dalam bertajdid buat agama kebelakangan ini jadi sukar dan tidak relevan. Allah beritahu apabila kita berselisih pendapat, get back to My design. Sama juga, apabila berselisih tentang kesesuaian aksesori kereta pun, we must get the manual/drawing... refer to original design. Does our modification breach design parameters.

Apabila kita berselisih pada tafsir, kita kena kembali kepada Allah. Apakah kita dah breach sunnah Allah? Sebab itu, sebarang perselisihan pada furu’, tolong kembali kepada logik, kembali kepada aturcara natural yang Allah sisipkan pada kejadian alamNya. Hadis bahkan ditolak jika tidak logik. Hanya ini rujukan kita yang tak pernah berubah/terjejas semenjak dahulu. Sunnah Allah wujud zaman millenium, sunnah yang sama wujud semenjak zaman Nabi Musa dan tongkatnya. It is the same logics since the beginning, justeru mana-mana riwayat bercanggah sunnah Allah itu hanyalah creativiti manusia – tokok tambah.

Trust me, baca 1000 biji kitab tentang najis still tak sama dengan kita ambil sendiri najis itu letak bawah mikroskop dan kita kaji bahan kimia dalam tu. Baca buku, kita baca rumusan manusia. Akan tetapi... Semua kod dalam penciptaan adalah bahasa rasmi antara Tuhan dan manusia.

He created things that our brain can read.
Cuba tanya diri tentang agama. Apakah kita jujur dalam beragama atau main ikut. How much effort we put to understand our purpose. Atau berlakon-lakon saja, berseronok, solat ikut-ikut terpaksa. Apabila agama beri effect pada seseorang yang kita sayang, mungkin ketika itu kita akan fikir hal-hal yang diceritakan para ustaz dengan penuh serius. 


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...