Isnin, 1 Februari 2016

Life begin at 35 - my new hobby - stock market

Memandu ke tempat kerja pagi tadi saya beritahu boss, "saya rasa setiap orang rakyat Malaysia ni kena memiliki share sorang satu. Bagi diorang rasa peritnya bila ekonomi kita terjejas sebab perbuatan tangan-tangan luar yang cuba menjatuhkan kredibiliti negara kita.

Kita tahu situasi UMNO dan tak lupa juga PKR dan amanah dan taik-taik politiknya. Kita tahu. Tapi itu urusan dalam kelambu. Kita yang vote government, jadi kita berhak nak sindir2 menteri, nak kutuk PM dan Maslan. Tapi itu tak bermakna orang luar boleh kutuk sama. Mind your own business lah kan.

"Hey Runks is my friend, I can make fun of him, but not you, okay," kata Hank Moody.

So, pray for our economy recovery.

Saya tak sengaja main share ni. Hari tu Malakoff issue IPO, saya pun join lah beli IPO company sendiri tanpa memikirkan sangat teknikal-teknikal stock market ni. Harga seringgit lapan posen seunit, dalam masa 3 bulan jadi seringgit tiga posen sebab RM jatuh, 1MDB tgh hot, dan harga minyak dunia tersungkur di tangan OPEC. Menggelupur la sekejap tengok duit hilang macam tu je. Dah la first time memiliki saham, saham pula jatuh. Mana tak pening. Kepala masih blur campur stress tanya remiser soalan-soalan bodoh. Dengan penuh rasa hina dinanya saya paksa diri untuk memahami kenapa dia jatuh dan bagaimana sebenarnya konsep saham ini bekerja.

Saya ambik loan bank Maybank untuk beli IPO sebab jumlahnya agak banyak. Apabila saham jatuh, Maybank akan call untuk beritahu value share dah shrink, so saya kena bayar sejumlah loan untuk elakkan force selling yang mana bank akan lakukan untuk secure diorang punya bayaran. Untuk lebih selamat, bayarlah kesemua loan itu, iaitu bermakna semua unit share itu akan jadi milik saya, tidak lagi berkongsi dengan bank. Bila saya ada 10k, saya fikir untuk bayar loan, di mana saya membayar untuk share yang berharga 1.80. Tetapi, sedikit ralat sebab harga share sekarang RM1.60. Kenapa nak bayar loan kalau saya boleh guna 10k itu untuk 'lower average' iaitu beli lagi share pada harga Rm1.60 sekarang?

Iaitu kalau saya ada 10,000 unit share berharga RM1.80, saya beli 5,000 unit lagi pada harga RM1.60, average cost saya dah reduce jadi RM1.73. That's better.

Saya tanya remiser betul tak apa yang saya fikir ni.

Dia kata betul.

Lalu saya buat keputusan untuk tambah lagi share Malakoff guna 10k tu. Bila saya arrange pembelian, saya pun terfikir lagi. Kenapa nak letak duit dalam unit share yang agak 'stagnant' moving sideway, yang dah 5, 6 bulan duk singgit nam posen kat situ? Kenapa tak letak dalam share yang lebih promising, yang aktif, yang boleh bagi return 5 to 10% dalam masa seminggu? Kenapa mesti Malakoff? Kenapa tak fikir untuk invest dalam kaunter lain yang moving up seperti Shell, Topglove, FFHB dan sebagainya?

Saya tanya remiser betul tak apa yang saya fikir ni.

Dia kata betul.

Saya pun study company mana yang perlu saya laburkan untuk dapat return lebih baik. Dan dari detik itu semuanya pun bermula. Saya di Jeddah, KLSE bukan pukul 4 pagi local time. Pukul 3.30 pagi saya dah bancuh kopi.


Hmm... Let see how deep this rabbit hole will go.



4 ulasan:

  1. Suami kak tirana pernah hilang duit yang banyak at your age kerana benda ni. Now dia serik....hehehe.. Nasib baik masa tu dia tak pinjam mana-mana bank. Labur simpanan sendiri.

    BalasPadam
    Balasan
    1. high gain high risk kak... invest dalam company selamat insyaAllah okey :)

      Padam
  2. Kesian kat ayah Ahmad kena kutuk sokmo... Maslan tu ayah Ahmad la... ish ish ish

    BalasPadam
    Balasan
    1. oh ye ke sorry penulis tak tahu dan tak ambik pot hehe...

      Padam

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...