Isnin, 25 November 2013

#Eksotikata, Zine dan Khairi Jamaludin

Selepas keluar di Astro Awani, aku rasa semua penduduk Malaysia tahu Sabtu lepas berlangsung eksotikata di Rumah Pena, belakang restoran tupai-tupai. Aku sampai pukul 2 petang tu, lengang lagi dia punya scene. Nak masuk pukul 3 tu, puak-puak seni mula buat perangai pelik depa.


Aku ni jurutera. Dwg CAD aku tahu la. Apatah lagi bunyi centrifugal pump yang bearing dia lari. Akan tetapi. Bila dibacakan puisi aku jadi ayam berak kapur juga la sekejap. Kena pula puisi k-pop, yang sekejap baca puisi, sekejap dia menari stail bebudak muda sekarang. Aku pening apa benda ni apa benda?? Tapi aku terima seni ini sebagai produk qada dan qadar yang Allah tetapkan untuk wujud atas muka bumi-Nya.

Ini percubaan pertama penganjur buat eksotikata. Pastinya, dengan sambutan segila itu, tahun depan mesti ada lagi, lebih umph. 


Okey, rahsia dia, aku berpanas berembun itu sebenarnya menunggu Fazleena baca puisi kat pentas. Cilaka, depa letak slot dia lepas Isyak, aku tunggu semenjak sebelum Zohor. Peh. Korang kenal kan si Faz @fazleenaH ni. Femes dah aku rasa dia. Aku stalk je dia, tengok tengok dia duduk atas lumut. Dan kali kedua tengok makcik ni melontar puisi, pertama dulu di Boco, memang buat bulu leher meremang. Kalau takde bulu leher, pilih bulu lain. Pendek kata, susunan nada, iringan muzik, kena pada intipati puisi yang deep... ruh dia tu ada. Macam dengar terawih kat Madinah, yang kalau faham.

Di Eksotikata juga aku beli zine pertama, paranoir. Dua student UITM bikin. Aku ni sebenarnya tak tahu apa benda zine ni nak sebut pun tak reti. Untuk feed curiosity, aku beli #paranoir. Dia sejenis puisi tapi ditulis dalam bentuk grafik. Bentuk tu aku tak kisah dia nak ukir dalam bentuk buah pisang ke apa, tapi yg penting isi puisi dia tu yang perlukan perhatian. Aku perhatikan, sambil korek sikit-sikit dua penulis Zine ni sambil makan spageti, mereka ni diam diam periuk api. 


Dalam comel serta diam kudus tu, sebenarnya mereka sedang memendam bara seni tahap rajawali dalam kepala. Depa ni kalau buat bini, kamar kau akan berombak kencang dengan seni-seni tempur. Puisi yang memikat berhati-hati walaupun lantang. Great work, great art. Meh aku belanja satu puisi power diorang. 

kredit: @kikihusin @tiqazulkifli dan @akuskizo

Jadi, keseluruhannya, aku berpuas hati dengan eksotikata. Apatah lagi dengan kehadiran KJ pada waktu dekat dekat Asar. Aku respek KJ, sama berat aku respek Rafizi. Aku tak bimbang dengan demokrasi kalau depa berdua lead. Aku tweet seketul gambar dengan KJ dengan hashtag #eksotikata, tuit tu yang paling banyak di RT dan favourite sepanjang aku main twitter. Harap-harap KJ baca dan promote Kasyaf dekat parlimen. 




1 ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...