Sabtu, 6 Jun 2015

The question of why

Age of reasoning.

Maha agung Tuhan yang menjadikan bumi sebegini indah dan kehidupan yang sebegini genius. Semua cerita dalam blog ini ditujukan buat yang mahu berfikir, bukan yang mahu menghukum.

Aku masih di Jeddah. Bandar paling dekat dengan masjidil Haram, Makkah. Di Jeddah ni, kalau ke farmasi aku jarang dapat explanation. Bila aku ke kaunter pharmacist dan bagitahu, 'children coughing, 2 years old.' dia akan terus ambil ubat dan scan untuk bill.

Aku bukan orang Arab. Aku orang Melayu. Orang Melayu jenis curious, dan hanya akan akur pada calculated risk dan obviously orang Arab tak gemar melayan curiosity. Bila dia terus nak bilkan ubat tu, aku jadi ralat. What the hell? At least dapatkan consent customer. Aku pun cakap, 'ya akhi, let me see it first.'

Dia lalu sentap habis dan buat muka. Questioning his decision was not welcomed totally. Budaya Arab barangkali tebal dengan sami'na wa ato'na. Taqlid. Jadi bila kita minta seorang pharmacist akan ubat, jangan persoal ubat yang diberi walaupun dalam farmasi itu ada berpuluh-puluh ubat batuk yang boleh dipilih ikut kesesuaian.

Kita berada di zaman ilmu, di zaman yang kita mengetahui scientific correlation behind every reaction created by God. Setiap yang berlaku ada reason. 

Age of information.

Google bukan create substance dan post di internet dan certify benda itu betul. Google adalah enjin carian, yang crawl semua text dalam public domain. Public website itu pula boleh jadi ditulis sampah-sampah politik, boleh jadi juga ditulis oleh pakar fizik, pakar falsafah, pakar theology, doktor malah para asatizah-asatizah kontemporer.

Mencari info dengan Google justeru salah satu koridor untuk memperbanyakkan idea untuk difikir, agar akal berjalan dan tidak jumud dengan ajaran warisan nenek moyang yang koridor mereka muncul dalam bentuk manusia sahaja.

Age of religion challenged by reasons.

Bukan hanya Islam tapi semua theology yang ada akan struggle untuk jawab soalan-soalan yang semakin terbuka dan universal. Kepercayaan yang tidak bersandar pada certified historical facts akan digerudi sampai tembus. Orang yang kuat agama dan bodoh akan nampak dongeng dan kolot. Orang yang kuat agama dan pintar pula akan cuba membawa agamanya menjurus ke ruang liberal, yang mana ideanya banyak bertentangan dengan puak agama yang kolot tadi yang menghuni 90% daripada perut graf taburan normal.

Age of spiritual enlightenment.

Akan kita sedari nanti, agama adalah tradisi spiritual yang tidak ada factual proof untuk kita paksakan ke atas manusia lain. Having said that, we basically cannot scientifically explain, is Islam actually sent by God, or just human creation. The moment we choose to accept a faith without investigating its logical ground, then we have no valid ground to claim that other religions are wrong.

We can only choose to accept a religion subjectively, by heart, by its beauty in all its teaching that answering our spiritual quest for meaning or at least something. Like a dress. We did not wear dress based on right or wrong, but by taste.

Faith is not religion. 

Religion is a bridge to the faith. Like wearing a dress to build confidence. Different dress will give different people the same nature of self confidence. When a man really spend his time and energy to think of his religion, his life and his death, he will be a universally good man.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...